Meta predstavlja sustav Orion: Pogled u budućnost proširene stvarnosti

Tvrtka Meta otkrila je smjer razvoja tehnologije proširene stvarnosti predstavljanjem Oriona, prototipa sustava AR naočala. Uređaj je demonstriran u Metinom sjedištu u Menlo Parku u Kaliforniji tijekom događanja Meta Connect

Ivan Podnar četvrtak, 26. rujna 2024. u 06:00
📷 Meta
Meta

Sustav Orion sastoji se od tri glavne komponente: naočala, narukvice i bežičnog računala poznatog kao "puck". Same naočale izgledom podsjećaju na debele, zatamnjene naočale, ali sadrže naprednu tehnologiju koja omogućuje jasan pogled na stvarni svijet dok istovremeno projicira digitalne slike i tekst koristeći mikro LED projektore.

📷 Meta
Meta

Leće od silicijevog karbida, okvir od magnezija

Orion ima leće od silicijevog karbida umjesto tradicionalnog stakla. Ovaj materijal, poznat po primjeni u sustavima napajanja električnih vozila, omogućuje ekstremne kutove savijanja svjetlosti bez stvaranja efekta duge ili zalutalih zraka svjetlosti - problema koji su mučili druge slične proizvode. Leće od silicijevog karbida također pridonose manjoj težini uređaja, što rješava uobičajenu zabrinutost kod nosive tehnologije.

📷 Meta
Meta

Okvir naočala izrađen je od magnezija, što dodatno smanjuje težinu i pomaže u ravnomjernoj raspodjeli topline, čineći elektroniku manje primjetnom za nositelja. Orion naočale opremljene su s pet kamera usmjerenih prema naprijed za simultano lociranje i mapiranje (SLAM), kao i dvije unutarnje kamere za praćenje očiju.

Narukvica detektira pokrete prstiju

Interakcija s Orion sustavom postiže se kombinacijom pokreta očiju i suptilnih pokreta ruku. Korisnici mogu odabirati aplikacije ili ikone gledajući ih, dok narukvica detektira pokrete prstiju za radnje poput "klikanja" ili pomicanja. Naočalama se upravlja kombinacijom praćenja očiju, praćenja ruku, glasa i neuralne narukvice, koja donekle nalikuje Fitbitu bez zaslona. Izrađena je od visokokvalitetnog tekstilnog materijala i koristi elektromiografiju (EMG) za tumačenje neuralnih signala povezanih s pokretima ruku. U milisekundama, ti se signali prevode u ulazne naredbe. Na ovaj intuitivni sustav kontrole brzo se privikne, prema riječima onih koji su testirali uređaj.

📷 Meta
Meta

Bez pucka naočale neupotrebljive

Komponenta "puck", veličine manje baterije za napajanje mobitela, djeluje kao prijenosno računalo, napajajući naočale u istoj prostoriji u kojoj se nalazi korisnik. Naočale ne trebaju mobitel ili prijenosno računalo za rad, ali ako se udalje od "pucka" više od otprilike 3,5 metra, postaju neupotrebljive.

Tijekom demonstracija, Orion je korišten za prikazivanje YouTube isječaka, tekstualnih poruka, obavljanje video poziva, pa čak i generiranje prijedloga recepata skeniranjem sastojaka. Sustav je također pokazao potencijal za gaming aplikacije, s verzijom igre Pong projiciranom na stvarnu površinu stola.

Iako Orion predstavlja napredak u AR tehnologiji, još uvijek nije potrošački proizvod. Meta trenutno interno testira uređaj, a cijena bi mogla biti u rangu high-end prijenosnih računala.