Hoće li prstenovi Oura pomoći engleskoj reprezentaciji u finalu Eura?

Tržište pametnih prstenova doživljava značajnu prekretnicu s ulaskom Samsunga s Galaxy Ringom. A već je i prije bilo uočljivo da popularnost prstenova raste, sve se češće vide na rukama celebritya i sportskih zvijezda - među njima su i današnji sudionici finala na EP u nogometu

Ivan Podnar nedjelja, 14. srpnja 2024. u 02:31

Dosad je finsko poduzeće Oura dominiralo tržištem pametnih prstenova. Osnovano 2013. u Ouluu, Oura je bila pionir u ovom segmentu, lansiravši svoj prvi model 2015. godine. Do ožujka 2022. prodali su više od milijun prstenova, uključujući Gen3 model predstavljen 2021. Međutim, čini se da era Ourine dominacije dolazi kraju.

Galaxy Ring

Na tržištu već postoje brojni proizvođači raznih verzija pametnih prstenova,  a sada im se pridružio i Samsung, s velikim planovima. Južnokorejska kompanija predstavila je prošli tjedan na svom događaju Galaxy Unpacked u Parizu dugo očekivani prsten Galaxy Ring koji se može nositi 24/7 uz potpunu integraciju s njihovim pametnim telefonima i pametnim satovima. Kako će se on nositi s Ourom, pitanje je na koje samo tržište može dati odgovor.

Usporedba Galaxy vs. Oura

Usporedba proizvoda otkriva zanimljive razlike. Samsung Galaxy Ring na europskom tržištu u prednarudžbi stoji 449 eura, dok Ourin prsten, ovisno o modelu košta od 314 to 419 eura. Uz to Oura zahtijeva mjesečnu pretplatu od 5,99 eura za potpuni pristup značajkama, dok Samsungov prsten ne traži pretplatu. Ourin prsten kompatibilan je s iOS i Android uređajima, dok Galaxy Ring radi samo s Androidom.

Oba prstena nude praćenje sna, nadzor otkucaja srca i praćenje aktivnosti, no Samsung je dodao jedinstvene značajke poput kontrole gesti za kamere pametnih telefona i alarme. Oba prstena imaju bateriju koja traje do sedam dana. Galaxy Ring dostupan je u tri boje (crna, srebrna, zlatna), dok Oura nudi više opcija boja, posebno u svom Horizon modelu.

Galaxy Ring integriran u Samsungov sustav

Samsung integrira umjetnu inteligenciju u svoj Galaxy Ring kako bi pružio sveobuhvatnije uvide u zdravlje. Pristup integracije Galaxy Ringa u širi ekosustav Samsungovih uređaja mogao bi postaviti novi standard za nosivu tehnologiju.

Uz Ouru i Samsung, na tržištu su prisutni i drugi igrači poput Akcoma, Kerv Wearablesa, NFC Ringa, Ringlya, Logbara i Mote.

Southgate vjeruje u moć prstena

Tehnologija smještena u prsten omogućava praćenje raznih parametara i bez nošenja patmetnog sata, odnosno bilo kojeg drugog uređaja. Zato je pametan prsten postao koristan gadget za sve one kojima su ti podaci od osobite koristi, pa tako i sportaše u različitim disciplinama.

Engleski nogometni savez kupio je Oura prstene svim igračima i osoblju. Svih 26 članova tima na Euro nose prstenove, iako nisu obvezni da im budu na ruci tijekom igre i uočljivo je da ih tada i ne nose (morali bi ga bandažirati). Očito Gareth Southgate (koji obično i tijekom utakmica nosi prsten, na kažiprstu lijeve ruke) podržava nove tehnologije, a sve s nadom da će, ovog puta s prstenovima, napokon nakon osmogodišnje karijere kao izbornik Engleske okončati 58-godišnje čekanje nacije na veliki trofej. Jedan on igrača, John Stones, engleski branič, opisao je prsten kao "ovisnički", vjeruje u pozitivan utjecaj koji ovi uređaji imaju na svijest sportaša o vlastitom tijelu.

Oura Hitech na prstima Engleza nije prošao nezapaženo kod protivnika pa je to komentirao španjolski list Marca: “Engleska reprezentacija se nada da će im pametni prsten koji nosi Kim Kardashian pomoći osvojiti Euro 2024”. Očito pomalo sarkastičan osvrt.

Mnogi vole prstenove

Ali nisu Englezi jedini, navodno liverpoolski stoper Virgil van Dijk i Cristiano Ronaldo koriste Ouru. Čak i neki igrači Real Madrida, koriste ove uređaje.

No, nije samo nogomet prihvatio ovu tehnologiju. NBA, NASCAR i UFC u Sjedinjenim Državama također su usvojili pametne prstene. Trend se širi i izvan timskih sportova, s pojedinačnim sportašima poput prvaka Formule 1 Lewisa Hamiltona koji se također pridružuju revoluciji pametnih prstena, a naravno i razni drugi svjetski celebrityi pridružili su se tom trendu.

Već smo u našim izvještajima s CES-a 2024 naglasili kako je Oura Ring bio ponajvećih hit ovogodišnjeg sajma, pa je odmah bilo jasno kako se stvara jedno novo tržište. Očekivalo se da će na njega doći i Samsung, a hoće li odmah postati i glavni igrač - saznat ćemo vjerojatno krajem godine kada budu poznati rezultati prodaje.