Asus ROG Strix XG27ACS dolazi s IPS panelom, 180 Hz i bogatom opremom za ispod 350 eura

I dok na tržište stižu brojni OLED gaming modeli, Asus je predstavio vrlo solidni monitor za igrače s fast IPS panelom koji ima precizan prikaz boja, 180 Hz i vrlo dobru opremu, pri čemu je cijena mnogo povoljnija u odnosu na OLED panele

Bug.hr utorak, 15. listopada 2024. u 08:23
SPECIFIKACIJE – ASUS ROG Strix XG27ACS
Ekran 27'' (2560x1440) / 180 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  IPS / Edge
Kontrast/Svjetlina 1000:1/ 350 cd/m2 (400 max)
Vrijeme odziva  1 ms (GTG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB Type C, 3,5 mm

I dalje se rezolucija od 2560 x 1440 piksela drži kao najraširenija u gaming segmentu kojeg sada uz IPS, VA i TN modele napučuju i OLED monitori. I dok OLED tehnologija donosi neosporne prednosti u brzom panelu, visokom kontrastu i prikazu boja, i dalje su ti modeli dosta skuplji. Stoga je Asus koji ima i OLED gaming monitore na tržište plasirao ROG Strix XG27ACS, model koji se oslanja na fast IPS panel, dobru opremljenost i stopu osvježavanja ekrana od 180 Hz. Jedna od glavnih prednosti ovog monitora je i relativno niska cijena od 350 eura uz trogodišnju garanciju.

Elementi gaming dizajna najizraženiji su straga
Elementi gaming dizajna najizraženiji su straga

Vizualno ROG Strix prati gaming ideju, pa uz bazu na kojoj postoji RGB krug oko stalka i mjesto za stavljanje pametnog telefona, stražnja strana ima jasne elemente gaming monitor poput stilizirane plastike i ROG loga. Iako izgled sugerira čvrstoću i robusnost, oko ekrana se sa tri strane nalazi relativno tanki rub. Kućište je napravljeno od plastike, a monitor ima napredne ergonomske karakteristike, pa uz podešavanje po visini nudi zakretanje, nagib naprijed-natrag te pivot opciju.

Fast IPS panel nudi dobar prikaz boja i kutove gledanja te odziv od 1 ms uz stopu osvježavanja ekrana od 180 Hz
Fast IPS panel nudi dobar prikaz boja i kutove gledanja te odziv od 1 ms uz stopu osvježavanja ekrana od 180 Hz

Asus se kod ROG Strix XG27ACS modela oslanja na fast IPS panel koji nudi dobar prikaz boja, ima odziv od 1 ms te stopu osvježavanja ekrana od 180 Hz. Monitor pokriva 97% DCI-P3 spektra i 133% sRGB-a. Istovremeno, kontrast zaostaje za drugim tehnologijama, pa stoga niti podržani HDR 10 možda neće doći toliko do izražaja. Što se tiče svjetline, ovaj monitor ide do 350 cd/m2, odnosno 400 cd/m2 u HDR načinu. Za igrače je važna podrška za AMD FreeSync i Nvidia G-Sync pa će se igre vrtjeti u 180 FPS-a bez trganja ako imate dovoljno snažno računalo. Igrači konzola bez HDMI 2.1 neće moći iskoristiti sve blagodati novih konzola, ali je i dalje moguće vrlo ugodno igranje.

HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 te USB C čine set priključaka
HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 te USB C čine set priključaka

Kada smo već kod sučelja, Asus je na ovom monitoru ponudio HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 te USB C koji ima alternativnu DisplayPort konekciju. Tu je i utor za slušalice, što je bitno budući da monitor nema ugrađene zvučnike. Od ostalih tehnologija, Asus nudi smanjeno plavo svijetlo, extreme low motion blur, a tu je i DisplayWidget Center u kojemu se može dodatno upravljati mogućnostima ovog monitora. Jostick za upravljanje putem OSD izbornika nalazi se sa zadnje strane monitora. Ukupno se radi o relativno povoljnom gaming modelu, koji nudi visok refresh rate, iako ne u rangu s najvišim na tržištu, dobru opremljenost i specifikacije, a jedna od jačih strana mu je cijena koja to sve prati.