Oppo prikazao ColorOS 15 temeljen na Androidu 15

ColorOS 15 donosi osvježen izgled s novim ikonama, a u velikom dijelu sadržava i AI značajke koje bi trebale olakšati korištenje mobitela

Matej Markovinović subota, 19. listopada 2024. u 06:00
📷 Foto: Oppo
Foto: Oppo

Uoči očekivanog predstavljanja flagship serije mobitela Find X8, kineski proizvođač Oppo prikazao je ColorOS 15, novu verziju svoga sučelja temeljenu na nadolazećem Androidu 15.

Naime, ColorOS 15 donosi osvježen izgled s novim ikonama, razdvojenim obavijesni i kontrolnim centrom, dinamičnim svjetlosnim efektima te elementima prirodnog svjetla i sjene kroz cijelo korisničko sučelje. Novi sustavi Aurora i Tidal Engine omogućuju renderiranje na razini sustava, što znači da se animacije aplikacija mogu pokretati paralelno, omogućujući tako brže i glatke prijelaze.

Novo sučelje ima dodatne optimizacije na razini sustav koje, prema tvrdnjama Oppoa, pružaju do 18 posto bolji odziv aplikacija te do 26 posto bržu instalaciju. Uvodi se i dinamička alokacija predmemorije na razini sustava koja upravlja resursima u stvarnom vremenu, što bi također trebalo pridonijeti glatkom funkcioniranju ColorOS-a.

Nadalje, veliku ulogu u ColorOS-u 15 igra i AI. Tvrtkin asistent XiaoBu može se pozvati na bilo kojem ekranu, a korisnici mogu voditi prirodne razgovore s kontinuiranim upitima kroz koje se prepoznaje kontekst. Uz to, postoji opcija za pretraživanje koja funkcionira bilo gdje unutar sučelja, a koja uveliko podsjeća na Googleov circle-to-search.

Oppo je unaprijedio i obradu slika pomoću AI-a, omogućujući uklanjanje osoba i refleksija jednim dodirom, uklanjanje zamućenja na portretima te pametno povećanje rezolucije slika. Live Photos sada podržava elektroničku stabilizaciju slike (EIS), a valja istaknuti da je AI uveden i u druge aplikacije, poput bilješki ili pak snimača glasa.

Nova verzija ColorOS-a bit će odmah dostupna na modelima iz serije Find X8 i OnePlusu 13. Stariji modeli, uključujući serije Find X7, Find N3, Find N3 Flip i OnePlus Ace 3, dobit će nadogradnju sljedeći mjesec.