Apple je već 'srezao' proizvodnju iPhonea 15

Zbog problema u opskrbi i pesimističnih prognoza prodaje, analitičari tvrde da je Apple već smanjio proizvodnju iPhonea 15, svega nekoliko tjedana od službenog predstavljanja

Matej Markovinović subota, 19. kolovoza 2023. u 17:46
iPhone 14 Pro. 📷 Foto: Apple
iPhone 14 Pro. Foto: Apple

Appleov analitičar Ming-Chi Kuo još je početkom kolovoza najavio da Apple očekuje manju prodaju iPhonea 15 u usporedbi s prošlogodišnjim modelom, zbog čega će proizvodnja biti smanjena prije službenog predstavljanja.

Kako prenosi 9to5Mac, te je tvrdnja sada potvrdio još jedan analitičar, Jeff Pu, koji navodi da je Apple „srezao“ proizvodnju iPhonea 15 s 83 milijuna na 77 milijuna jedinica do kraja ove godine. Kao razlog tome navodi pomalo pesimistične prognoze prodaje, kao i probleme u opskrbi komponenata.

Konkretnije, Pu kaže da Apple ove godine ima najviše problema s nabavkom Sonyjevih CMOS senzora za kameru, a teže se nabavlja i kućište od titana kojeg će koristiti iPhone 15 Pro i Pro Max. Prodaji novih iPhonea svakako neće pomoći ni činjenica da će svaki model biti skuplji, čak i na američkom tržištu.

Neslužbeni renderi i neslužbene cijene novih iPhonea 15.  📷 Foto: Apple Hub
Neslužbeni renderi i neslužbene cijene novih iPhonea 15. Foto: Apple Hub

Podsjećamo da se predstavljanje novih iPhonea očekuje već u drugom tjednu rujna, a prema prethodno objavljenim informacijama, svaki će model dobiti svoju „porciju“ noviteta. Naime, svi modeli iPhonea 15 imat će zaobljeniji dizajn kućišta, tanje rubove oko zaslona te dugo iščekivani USB-C priključak.

Iako to još nije potvrđeno, dugo se „šuška“ da će se obični modeli riješiti sad već zastarjelog notcha i zamijeniti ga Dynamic Islandom. Pro modeli trebali bi imati i Appleov A17 Bionic SoC napravljen na 3-nanometarskom proizvodnom procesu i uparen s 8 GB LPDDR5 RAM-a, dok bi obične trebao pogoniti prošlogodišnji A16 Bionic. Očekuje se i da će svi modeli iPhonea 15 imati baterije većeg kapaciteta, što bi moglo rezultirati boljom autonomijom.