Temu je, iza Amazona, druga najposjećenija internetska trgovina svijeta

Svoju popularnost Temu primarno gradi na mobilnoj platformi, gdje se "opasno" približava Amazonovom broju korisnika, dok je broj korisnika sa stolnih računala i dalje značajno manji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. rujna 2024. u 16:28

Najveći hit u internetskoj trgovini je Temu, kineska kompanija koja pruža jednostavno iskustvo kupovine. Podaci SimilarWeba pokazuju da je Temu druga najveća internetska trgovina na svijetu.

Fokus na mobilnu aplikaciju

Na webu, gdje je Amazon počeo, on je i dalje nedodirljiv kad je riječ o ostvarivanju internetskog prometa i broju posjetitelja, no u mobilnoj verziji Temu se pokazuje kao vrlo ozbiljan izazivač. SimilarWeb ističe da je prošloga mjeseca samo u SAD-u Temu imao 185,6 milijuna mjesečno aktivnih korisnika svoje mobilne aplikacije, dok je Amazon na 237,6 milijuna. Razlika je pala za 30-ak milijuna u proteklih godinu dana.

📷 SimilarWeb
SimilarWeb

Na svjetskoj razini Temu se također približio vodećem Amazonu, koji je tradicionalno najsnažniji u SAD-u. Tako je stranica Temu.com ukupno zabilježila 684,4 milijuna posjeta tijekom ovog kolovoza, što je stavlja na drugo mjesto, čak i ispred eBaya, čiji se brojač zaustavio na 630,1 milijun. Amazon je tu ipak nedodirljiv s 2,7 milijardi posjeta (čak ne računajući lokalizirane verzije).

📷 SimilarWeb
SimilarWeb

Temu grabi velikim koracima naprijed, posebno u mobilnoj verziji. U godinu dana broj korisnika u SAD-u im je narastao za oko 34%, a u svijetu (procijenjeno prema broju korisnika Android aplikacije) za čak 145%. Velika većina toga dolazi od rasta broja korisnika mobilnih aplikacija, na što su u Temu vrlo usredotočeni. Krajem prošle su godine u toj domeni prestigli Shein, pa sada imaju preko 140 milijuna aktivnih korisnika samo na Androidu, dok ih Amazon ima nešto više od 200 milijuna.

📷 SimilarWeb
SimilarWeb

Prvi čovjek Temua, Colin Huang, s procijenjenim bogatstvom od 48,6 milijardi dolara postao je nedavno najbogatija osoba u Kini, a njegova aplikacija prerasla je i tamošnjeg dugogodišnjeg lidera, Alibabu.