Acer Predator Helios 16 ima napredni ekran s 240 Hz, nove Intel Core procesore i Nvidia grafičke

Acer je u novoj generaciji Predatora Helios ugradio nove komponente, kvalitetni IPS monitor 1600p rezolucije i s 240 Hz, a za grafičke kartice tu su i dalje Nvidia modeli

Bug.hr srijeda, 3. srpnja 2024. u 10:33
 
SPECIFIKACIJE – Acer Predator Helios 16
Ekran 16” / 2560 x 1600 / Mini LED / 240 Hz
Procesor Intel Core i7-14700HX (8P, 12E /28T)
Grafička kartica Nvidia GeForce RTX 4070 8 GB
Memorija 32 GB LPDDR5
Disk 1 TB GB NVMe PCIe
Mreža Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3
Konektori 1 × HDMI
3 x USB 3.2 Type A
2 × USB 3.2 Type C (Thunderbolt 4)
3,5-mm audio
Ethernet
Čitač micro SD kartica
Masa 2,6 kg
Dimenzije 357,8 × 277,6 × 26,90 mm
Operacijski sustav Windows 11 Home
Jamstvo 4 godine
Cijena 2.999,00 eura

Acer Predator Helios poznati je brand u domeni gaming laptopa i jedan od onih koji nastoji spojiti snažne komponente s nešto pristupačnijom cijenom, iako je teško u ovoj kategoriji uopće pričati o pristupačnosti. U odnosu na prošlu generaciju Acer je unaprijedio gotovo sve komponente, a to se posebno odnosi na 14. generaciju Intel Core procesora. Ova serija briljira i u bežičnim standardima te dobroj opremi.

Vizualno je jasno da se radi o gaming laptopu, kako zbog velikih ventilacijskih otvora i veće pozadine, tako i zbog RGB elemenata
Vizualno je jasno da se radi o gaming laptopu, kako zbog velikih ventilacijskih otvora i veće pozadine, tako i zbog RGB elemenata

Vizualno, Helios 16 liči na ranije ove godine predstavljen Predator Helios 18 laptop. Dolazi u crnoj boji s plastičnim kućištem i agresivnijim gaming dizajnom koji se ističe RGB trakom na stražnjoj strani prijenosnika, Predator logom na poklopcu ekrana i kod pozadinski osvijetljene tipkovnice. Kako se radi o prvenstveno igračem uređaju, očekivano su tu veliki ventilacijski otvori koji u kombinaciji s Acerovom petom generacijom AeroBlade ventilatora omogućuju hlađenje za snažne komponente. Uređaj ima izbočenu zadnju stranu, a na odmorištu za dlanove nema posebnih dodataka.

Mini LED ekran s 240 Hz može dostići 1000 cd/m2 te je jedan od jačih prednosti ovog modela
Mini LED ekran s 240 Hz može dostići 1000 cd/m2 te je jedan od jačih prednosti ovog modela

Jedna od velikih prednosti Helios 16 serije je ekran. Radi se o IPS panelu, no pravi adut dolazi u vidu mini LED pozadinskog osvjetljenja koje omogućuje vršnu svjetlinu od čak 1000 cd/m2. Istovremeno se radi o ekranu koji pokriva 100% DCI-P3 spektra i može poslužiti za ozbiljniji rad izvan gaming namjene. Ekran je rezolucije 2560 x 1600 piksela i omjera stranica 16:10 te dolazi sa stopom osvježavanja od 240 Hz.

Prozirne i promjenjive WASD tipke za bolji gaming
Prozirne i promjenjive WASD tipke za bolji gaming

Najznačajnije promjene dogodile su se unutar kućišta gdje su dostupni procesori 14. Intelove Core generacije. Osim ovog Core i7-14700HX, moguće je pronaći i uređaje s Core i9 procesorom. Ovaj model donosi osam jačih i 12 učinkovitih jezgri i za sve gaming namjene biti će i više nego dostatan. U pomoć mu stiže 32 GB radne memorije te terabajtni disk, a te su specifikacije podložne promjenama. Najvažnija komponenta kod gaming prijenosnika je grafička kartica i tu se Acer i dalje oslanja na Nvidia modele, pa ovaj konkretan uređaj stiže s RTX 4070, a u ponudi je još i jači RTX 4080 model koji će neminovno još povisiti cijenu. Trenutačno model s ovom konfiguracijom možete pronaći za 2999 eura u domaćim trgovinama.

RGB pozadinski osvijetljena tipkovnica omogućuje podešavanje za svaku tipku pojedinačno
RGB pozadinski osvijetljena tipkovnica omogućuje podešavanje za svaku tipku pojedinačno

Od ostalih stvari treba istaknuti vrlo dobru opremljenost sučeljima od kojih su tu HDMI, čak pet USB portova od čega su dva tipa C koji su ujedno i Thunderbolt 4. Sučelja je Acer rasporedio s lijeve i desne strane te straga. Za audio se brinu dva stereo zvučnika, a od mrežnih mogućnosti Predator Helios podržava najnoviji Wi-Fi 7 standard te Bluetooth 5.3. Tipkovnica dolazi s numeričkim dijelom i moguće je podesiti pozadinsko RGB osvjetljenje za svaku pojedinu tipku. Osim toga WASD tipke imaju mehaničku sklopku kratkog hoda od 0,3 mm. Trajanje baterije jedna je od slabijih stavki na ovom modelu i možete očekivati bez struje malo više od tri sata, a s igranjem igara i znatno manje. Touchpad je pomaknut malo više ulijevo što i nije idealno, a radi se o modelu standardne veličine i bez fizičkih tipki.