U SAD-u predloženo stvaranje strateške nacionalne rezerve bitcoina

Prijedlog o osnivanju strateških kriptorezervi službeno je pokrenut u Senatu, a dosad su senatori dobili već više od 2.200 pisama podrške, kako bi isti bio pušten u zakonodavnu proceduru

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. kolovoza 2024. u 18:59

Sjedinjene Američke Države mogle bi u budućnosti, uz postojeću klasičnu nacionalnu riznicu, imati i stratešku zalihu kriptovaluta, primarno bitcoina, usvoji li se prijedlog republikanske senatorice iz Wyominga, Cynthije Lummis, predstavljen krajem prošloga mjeseca. Ona je inače velika zagovornica kriptovaluta, a njezin zakonodavni prijedlog kaže da bi SAD trebale imati stratešku rezervu bitcoina, otprilike kao što to čini srednjoamerička država Salvador.

BITCOIN Act

U prijedlogu stoji i plan osnivanja "decentralizirane mreže sigurnih bitcoin trezora", kojima bi upravljala Riznica, a savezna bi vlada bila u obvezi kupovati bitcoine i dodavati ih u svoju stratešku rezervu, sve dok se tamo ne nađe – čak 5% ukupne svjetske ponude bitcoina, odnosno okruglo jedan milijun BTC-a. Bio bi to, prema riječima pregledateljice, hrabar korak kojim bi se osigurala budućnost za nove generacije i financijska stabilnost zemlje.

Kupovina bitcoina predstavljala bi dodatnu diverzifikaciju nacionalne imovine SAD-a, povećanje financijske otpornosti te bi pozicionirala zemlju kao predvodnika u financijskim inovacijama, stoji u prijedlogu zakona, dovitljivo nazvanoga "Boosting Innovation, Technology, and Competitiveness through Optimized Investment Nationwide Act of 2024", ili skraćeno "BITCOIN Act of 2024".

Predviđa se da bi kupnja bitcoina podrazumijevala i njegovo držanje na razdoblje od najmanje 20 godina, tijekom kojih se kriptovimovina ne bi smjela prodavati, mijenjati ili na bilo koji način otuđiti iz riznice.

Otkako je, 31. srpnja, prijedlog predstavljen u Senatu, senatorice i senatori obiju stranaka, kao i oni nezavisni, već su dobili više od 2.200 pisama podrške. Oni koji podržavaju takav prijedlog i kriptovalute općenito kažu da je to jasan signal da ideja ima podršku u javnosti, i to sa svih strana političkog spektra.

Ipak, treba imati na umu da je riječ o prijedlogu iz redova stranke koja trenutačno nema većinu u Senatu, pa nije sasvim izgledno da će se o njemu uopće i raspravljati, a kamoli da će biti i prihvaćen. Dobije li nekim slučajem priča o ovom prijedlogu pozitivan rasplet, bio bi to događaj bez presedana, s ogromnim utjecajem na svjetsko kritpotržište.