U Rusiji legalizirano rudarenja kriptovaluta i trgovanje stranim digitalnim financijskim sredstvima

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se legalizira rudarenje kriptovaluta u Rusiji, istovremeno regulirala potrošnja energije. Ovaj zakonodavni potez slijedi prošlogodišnje potpisivanje zakona o digitalnom rublju

Bug.hr subota, 10. kolovoza 2024. u 06:32

Zakon, objavljen na službenom ruskom pravnom informacijskom portalu, a prenosi agencija TASS, pojašnjava prethodno neregulirano područje rudarenja kriptovaluta priznajući ga kao legitimnu gospodarsku djelatnost. Prema novim propisima, samo ruski pravni subjekti i pojedinačni poduzetnici registrirani kod vlade smiju se baviti rudarenjem kriptovaluta velikih razmjera. Individualni rudari mogu djelovati bez registracije ako im potrošnja energije ostane unutar ograničenja.

Zakon također dopušta trgovanje stranim digitalnim financijskim sredstvima na ruskim blockchain platformama, iako Ruska središnja banka zadržava ovlast zabrane određene imovine ako predstavlja prijetnju financijskoj stabilnosti zemlje. Zakonodavstvo nameće stroge kontrole oglašavanja, promocije i nuđenja kriptovaluta i digitalne imovine. Nadalje, uključuje po potrebi zabranu rudarenja kriptovaluta u određenim regijama ili teritorijima.

Putin je naglasio važnost reguliranja kriptovaluta i digitalne imovine kako bi se pospješio gospodarski razvoj. Istaknuo je potrebu da Rusija "iskoristi trenutak" i uspostavi robustan pravni okvir za podršku rastu digitalne imovine unutar zemlje i u međunarodnoj trgovini. Ovaj zakonodavni potez slijedi prošlogodišnje potpisivanje zakona o digitalnom rublju, što ukazuje na strategiju ruske vlade za reguliranje različitih oblika digitalne valute.

Zakon stupa na snagu deset dana nakon službene objave, s mogućnošću različitih datuma primjene pojedinih odredbi.

Razlog za zakon

Kripto rudarenje iznimno je energetski intenzivno, što uzrokuje izazove u opskrbi električnom energijom čak i kod energetskih moćnih država poput Rusije i Sjedinjenih Država. Rusija je na trećem mjestu u svijetu po kapacitetima za kripto rudarenja. Rusija bi se mogla suočiti s prekidima u opskrbi električnom energijom ako vlada ne stavi pod kontrolu rudarenje kriptovaluta, izjavio je nedavno ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Potrebno je donijeti pravilne i pravovremene odluke, posebno one sustavne, na razini saveznog zakona," rekao je Putin. "Već sam dao upute za reguliranje rudarenja digitalnih valuta u Rusiji, uključujući pitanja oporezivanja ove djelatnosti i tarifne odluke."

Nova poduzeća i stambena naselja suočit će se s nestašicama električne energije ako farme za rudarenje kriptovaluta preuzmu sav slobodni energetski kapacitet, a investicijski projekti bit će stavljeni na čekanje, dodao je Putin, prema novinskoj agenciji Ria.