Audible pokreće program kloniranja glasa pomoću umjetne inteligencije za naraciju audioknjiga

Audible, tvrtka u vlasništvu Amazona, započinje program koji će omogućiti autorima i čitačima stvaranje i monetizaciju AI replika vlastitih glasova, objavljeno je na platformi Audiobook Creation Exchange (ACX)

Ivan Podnar ponedjeljak, 16. rujna 2024. u 09:42

Beta program, trenutno ograničen na Sjedinjene Američke Države, uključuje samo malu skupinu pozvanih naratora, među kojima su i autori knjiga. Sudionici će moći stvoriti AI-generirane klonove svojih glasova koji se potom mogu koristiti za naraciju audioknjiga. I naratori i autori zadržat će kontrolu nad projektima koji će koristiti njihove AI glasove.

Ipak pregled i provjera

Audible naglašava da će AI-generirane naracije i dalje prolaziti kroz standardni ACX-ov proces produkcije i kontrole kvalitete. To uključuje preglede za provjeru pogrešaka poput pogrešnih izgovora, što znači da uvođenje AI tehnologije naracije ne znači i automatizaciju cijelog postupka proizvodnje audio knjiga.

Naratori zadržavaju kontrolu

Proces je ovako opisan na stranicama ACX-a, tržištu koje povezuje profesionalne naratore, autore, agente, izdavače i nositelje prava radi stvaranja audioknjiga:

"Tijekom beta faze, sudionici će moći besplatno stvoriti repliku svog glasa. Proces uključuje predaju uzorka snimke glasa, koji će ACX pretvoriti u visokokvalitetnu repliku glasa sudionika. Naratori zadržavaju pravo izbora projekata za koje se žele prijaviti, koristeći ili repliku glasa ili živu izvedbu. Nakon odabira od strane nositelja prava, naratori će koristiti ACX-ove alate za produkciju kako bi upravljali i pregledali završnu produkciju, uređujući pogreške u izgovoru, ritam i druge aspekte. Ovaj alat omogućuje naratorima održavanje visokih standarda kvalitete kroz detaljno uređivanje. Naknada za naratore bit će na osnovi pojedinačnih naslova prema modelu podjele tantijema, osmišljenom da pravedno odražava rad uložen u stvaranje i upravljanje produkcijama s replikom glasa. Naratori zadržavaju kontrolu nad time koja će djela biti narirana njihovom replikom glasa. Audible neće zasebno koristiti repliku glasa naratora za bilo koji sadržaj bez njihovog odobrenja."

Prošle godine Amazon je implementirao sličan program AI naracije za svoju platformu Kindle Direct Publishing. Audible, koji je tradicionalno zahtijevao da sve zvučne knjige budu čitane i snimljene od osoba, sad se polako uklapa u šira nastojanja matične tvrtke Amazon u području AI-generiranog audio sadržaja. Glavni motiv je da bi to moglo smanjiti troškove i vrijeme produkcije i stvoriti neku vrstu serijske proizvodnje audioknjiga.

I Rebind se time bavi

Audible nije usamljen u istraživanju kloniranja glasa pomoću AI-a za knjige. Startupovi poput Rebinda, čija platforma je još u beti, također rade na tehnologiji za stvaranje AI verzija glasova autora kako bi vodili čitatelje kroz njihove tekstove. Međutim, kao jedan od dominantnih igrača na tržištu, Audibleovi potezi u ovom prostoru vjerojatno će imati velik utjecaj na smjer industrije.

Reakcije su podijeljene. Dok neki pozdravljaju ovu inicijativu, drugi brinu zbog gubitka ljudske "topline" glasa u naraciji. Također, kao i u mnogim slučajevima oko AI-a, tu su i etičke implikacije tehnologije kloniranja glasa.