Za zdravlje, ne jedite noću!

Prema rezultatima recentnog američkog istraživanja provedenog na radnicima u noćnim šihtamta čini se da ima istine u onom savjetu da je zdravije ako izbjegavamo jesti nakon zalaska sunca

Drago Galić srijeda, 9. travnja 2025. u 21:49

Nova studija objavljena u časopisu Nature Communications pokazuje da konzumiranje hrane isključivo tijekom dana može zaštititi radnike u noćnim smjenama od rizika za srčano zdravlje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Southampton i Mass General Brigham otkrili su da rad u noćnim smjenama može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih zdravstvenih rizika. Njihova nova studija pruža dokaze da radnici u smjenama mogu izbjeći neke od tih rizika ako jedu samo tijekom dana.

Tim je radio s 20 zdravih mladih sudionika tijekom dvotjednog razdoblja bez pristupa prozorima ili satovima kako bi proučili učinak cirkadijane neusklađenosti na funkcije tijela. Sudionici su ostali budni 32 sata u slabo osvijetljenom okruženju, održavajući konstantan položaj tijela i jedući identične grickalice svakih sat vremena.

Nakon simuliranog noćnog rada, sudionici su bili podijeljeni u dvije skupine - jedna je jela tijekom noći, kao većina noćnih radnika, a druga samo tijekom dana. Istraživači su zatim ispitali učinke vremena obroka na kardiovaskularne faktore rizika, uključujući markere autonomnog živčanog sustava, inhibitor aktivatora plazminogena-1 (koji povećava rizik od krvnih ugrušaka) i krvni tlak.

Otkrili su da ovi faktori rizika nisu bili pogođeni kod onih koji su jeli tijekom dana.

Zaključak je da cirkadijana neusklađenost povećava kardiovaskularne faktore rizika, a novo istraživanje sugerira da bi vrijeme obroka moglo smanjiti te faktore.

Zanimljivo je da je vrijeme jedenja obroka imalo statistički signifikantniji utjecaj na faktore zdravstvenog rizika od usklađivanja vremena spavanja za koje se od ranije zna da također negativno utječe na zdravlje kod radnika u smjenskom radu.