Ultra tanki premaz za živopisne 3D slike velikog vidnog polja

Rješenje kineskih istraživača ne izaziva nelagodu ili umor pri gledanju trodimenzionalnih slika koje se lako vide golim okom i estetski su ugodne

Mladen Smrekar ponedjeljak, 27. lipnja 2022. u 11:05

Kineski istraživači razvili su novi ultra-tanki premaz koji stvara detaljne 3D slike koje se mogu vidjeti pod normalnim osvjetljenjem, bez posebnih uređaja za čitanje. Promatraču se čini da slike lebde i pokazuju glatku paralaksu, što znači da se mogu jasno vidjeti iz svih kutova. Ovo rješenje moglo bi se ugrađivati u uređaje virtualne ili proširene stvarnosti, vjeruju istraživači Sveučilišta Soochow. 

Širok raspon kuteva

Ovaj ultra-tanki, integrirani reflektirajući premaz, opisan u časopisu Optica, stvara sliku koja se može promatrati iz širokog raspona kutova i čini se da ima fizičku dubinu. Uz to, može se jednostavno laminirati na bilo koju površinu, postaviti kao naljepnica ili integrirati u prozirnu podlogu, što ga čini prikladnim za korištenje kao sigurnosno obilježje na novčanicama ili osobnim iskaznicama.

Tanak 25 mikrona, sloj je otprilike dvostruko deblji od kućne plastične folije i koristi light-field imaging tehnologiju koja bilježi smjer i intenzitet svih zraka svjetlosti kako bi se stvorila 3D slika
Tanak 25 mikrona, sloj je otprilike dvostruko deblji od kućne plastične folije i koristi light-field imaging tehnologiju koja bilježi smjer i intenzitet svih zraka svjetlosti kako bi se stvorila 3D slika

"Postizanje 3D slike bez stakla s velikim vidnim poljem, glatkom paralaksom i širokim rasponom dubine koji se može fokusirati u prirodnim uvjetima gledanja jedan je od najuzbudljivijih izazova u optici", objašnjavaju istraživači koji nude inovativan način postizanja živopisnih 3D slika koje "ne izazivaju nelagodu ili umor pri gledanju, lako se vide golim okom i estetski su ugodne".

Snimanje visoke gustoće

Kako bi izbjegli uobičajene probleme kao što su ograničeni kut gledanja ili slaba svjetlosna učinkovitost, kineski su istraživači razvili reflektirajući sloj i novi algoritam koji omogućuje snimanje informacija o položaju i kutu svjetlosnog polja visoke gustoće.

Premaz s jedne strane ima uzorak niza reflektirajućih elemenata koji djeluju poput malih kamera, dok se na drugoj strani nalazi niz mikro uzoraka koji kodiraju sliku koja će se prikazati.

Istraživači kažu da bi se njihovo rješenje moglo proširiti i na druge primjene stvaranjem nano uzoraka na prozirnom zaslonu i u međuvremenu razvijaju dvostrani stroj za nano tisak koji bi olakšao precizno poravnanje mikro uzoraka na svakoj strani premaza.