Tržište mobitela početkom godine u porastu, Apple pao s prvog mjesta

Istraživanje IDC-a pokazalo je da se Samsung, nakon kratkotrajne dominacije Applea, ponovno pozicionirao kao najveći svjetski proizvođač mobitela

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. travnja 2024. u 13:46

Tijekom 2023. godine došlo je bilo do značajne promjene na vrhu ljestvice najvećih proizvođača mobitela u svijetu, kako ga vidi istraživačka kuća IDC. Tada je Apple iskočio kao jedini s godišnjim rastom prodaje i zasjeo na čelo ljestvice, no takva situacija nije dugo trajala – već u prvom kvartalu ove godine, kaže IDC, ponovno su skliznuli na drugo mjesto, a na čelo se vratio Samsung.

Rast manjih marki

Preliminarni reliminarni podaci za Q1 2024 pokazuju da je globalno tržište mobitela u porastu, i to za čak 7,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s isporučenih 289,4 milijuna uređaja diljem svijeta. Predvodnici tog oporavka prodaje su Xiaomi (s rastom od preko 33%) te Transsion (koji raste za gotovo 85%), dok je Apple nakon odlične prošle godine ovu započeo s padom.

Na rastućem tržištu oni su isporučili 9,6% manje iPhonea nego lani, pa su time i izgubili vodeću poziciju. Iz Appleovih je pogona tijekom prva tri mjeseca ove godine bilo isporučeno 50,1 milijun iPhonea, dok je Samsung u istom razdoblju isporučio 60,1 milijun mobitela, što im je osiguralo prvo mjesto. Što se tiče Applea, najnoviji rezultati odražavaju najveći pad njihove prodaje od poremećaja dobavnih lanaca uzrokovanih pandemijom, 2022. godine, a najviše su im prodajni rezultati trpjeli u Kini.

📷 IDC Quarterly Mobile Phone Tracker
IDC Quarterly Mobile Phone Tracker

Od trendova koje u IDC-u ističu, osim oporavka ukupnog tržišta, tu je i porast prosječnih prodajnih cijena. To tumače preferencijama korisnika, koji su sada nešto skloniji odabrati skuplji uređaj više klase, u nadi da će im on trajati dulje. Drugi važan trend je sve značajniji utjecaj Xiaomija i Transsiona u top 5, dok tradicionalni lideri kao što su Samsung i Apple pomalo posustaju s rastom.