Simulator za stvaranje i razvoj 'warp' pogona u stilu Zvjezdanih staza

Warp Factory služi kao virtualni zračni tunel koji fizičarima omogućuje testiranje i procjenu različitih 'warp' rješenja. Fizičari sad mogu generirati i poboljšati dizajn pogona sa samo nekoliko klikova i tako znanstvenu fantastiku približiti znanstvenim činjenicama

Mladen Smrekar srijeda, 17. travnja 2024. u 09:50
Istraživanje warp pogona zabavan je način da se pomaknu granice fizikalnih teorija i vidi koja bi čudna i zanimljiva rješenja mogla biti moguća u našem svemiru 📷 NASA
Istraživanje warp pogona zabavan je način da se pomaknu granice fizikalnih teorija i vidi koja bi čudna i zanimljiva rješenja mogla biti moguća u našem svemiru NASA

Međunarodni trust mozgova Applied Physics (AP) objavio je simulator i alat Warp Factory koji bi znanstvenicima i inženjerima trebao pomoći da jednom izrade pravi warp pogon u stilu "Zvjezdanih staza". AP je poznato ime u području warp mehanike, a pažnju znanstvene zajednice privukli su prethodnim izdanjem "fizičkog warp pogona", predstavljenim 2021. Istovremeno, oni zainteresiranima nude i 500.000 dolara za razvoj teorije warp polja "utemeljene na humanitarnim i komercijalnim znanstvenim rješenjima".

Alcubierreov pogon: spekulativna ideja o warp pogonu prema kojoj bi svemirska letjelica mogla putovati brže od svjetlosti
Alcubierreov pogon: spekulativna ideja o warp pogonu prema kojoj bi svemirska letjelica mogla putovati brže od svjetlosti

Dostupni alati

AP je detaljan rad objavio u časopisu Classical and Quantum Gravity, sve dokumente, simulatore i softverske alate učinio dostupnima na svojoj web stranici, a toolkit je dostupan izravno na GitHubu.

Istraživači okupljeni oko Warp Factoryja svjesni su koliko je mala zajednica znanstvenika i istraživača koji trenutno istražuju warp metrike pogona i moguća rješenja. No, uvjereni su da će ovakvi alati pomoći članovima zajednice i potaknuti druge znanstvenike da prihvate izazov i svemirska putovanja u stilu znanstvene fantastike pretvore u stvarnost.

Vizualni warp simulator

Tu bi misiju trebao omogućiti 2D i 3D vizualni warp simulator. Ovaj alat za vizualizaciju može prikazati "metriku prostorno-vremena i njihove povezane tenzore naprezanja i energije" tako da ih inženjeri mogu lako protumačiti i razumjeti. Korištenje numeričkog pristupa omogućuje im, kažu, da vide složene strukture warp pogona koje se rijetko detaljno istražuju.

Warp Factory uključuje i softverski alat koji korisnicima omogućuje "istraživanje Einsteinovih jednadžbi polja, procjenu energetskih uvjeta i izračunavanje metričkih skalara" koji su temelj fizike teoretskih modela warp pogona.

Financijska potpora

"Istraživanje warp pogona zabavan je način da pomaknemo granice naših teorija fizike i vidimo koja bi čudna i zanimljiva rješenja mogla ili ne bi mogla biti moguća u našem svemiru", objašnjavaju istraživači.

Kako bi privukli što više znanstvenika i inženjera, AP im nudi partnerstvo naprednom pogonskom laboratoriju i pola milijuna dolara vrijednu financijsku potporu u obliku programa Warp Grants. U svijetu u kojem se štedi na teorijskim istraživanjima, ovaj bi novac trebao potaknuti istraživače da pokušaju pomaknuti granice fizike i ideju približiti stvarnosti.

Paket virtualnih simulacija

Do izgradnje radnog warp pogona proći će još puno vremena, svjesni su istraživači, uvjereni u izvedivost projekta. Njihov Warp Factory jedno je od najznačajnijih dostignuća u dosadašnjim istraživanjima warp polja jer nudi paket virtualnih simulacija poput onih u kojima uživaju inženjeri u naprednom zrakoplovnom i automobilskom dizajnu.

"Fizičari sada mogu generirati i poboljšati dizajna pogona sa samo nekoliko klikova, što nam omogućuje da unaprijedimo znanost warp brzinom", kažu istraživači kojima Warp Factory služi kao virtualni zračni tunel koji im omogućuje testiranje i procjenu različitih warp dizajna. "Znanstvena fantastika sada je sve bliža znanstvenim činjenicama."