Prvi europski institut za biomedicinska istraživanja uz pomoć umjetne inteligencije otvara se u Beču

U Beču se otvara novi institut za biomedicinska istraživanja. U fokusu rada instituta su bolje razumijevanje biomedicinskih veza odnosno oboljenja, brže i točnije dijagnoze te poboljšanje terapija za trenutačno neizlječive bolesti

Bug.hr petak, 20. rujna 2024. u 18:17
Novi institut nalazi se u Beču 📷 © Peter Gugerell / Wikipedia
Novi institut nalazi se u Beču © Peter Gugerell / Wikipedia

Novoosnovani institut AITHYRA igrat će značajnu ulogu u biomedicinskim istraživanjima uz pomoć umjetne inteligencije. Cilj je instituta postizanje boljeg razumijevanja kompleksnih mehanizama oboljenja, postavljanje točnijih dijagnoza i razvoj terapijskog liječenja za trenutačno neizlječive bolesti. Kako je istaknuto prilikom najave otvorenja ove ustanove, institut će znatno pridonijeti napretku u medicinskom istraživanju i utrti nove puteve u liječenju teških bolesti.

Institut AITHYRA bit će smješten u kampusu BioCenter Campus u Beču, a otvaraju ga Austrijska akademija za znanost (ÖAW) u suradnji s njemačkom zakladom Boehringer Ingelheim Stiftung. Ovo je prvi takav institut u Europi. Renomirani informatičar i stručnjak za umjetnu inteligenciju Michael Bronstein koji je predavao na sveučilištima Oxford, Stanford, Harvard i MIT, imenovan je direktorom instituta.

150 milijuna eura u 12 godina

Novu istraživačku instituciju s dvije trećine financira austrijsko Ministarstvo za obrazovanje, znanost i istraživanje. Jednu trećinu financira Grad Beč. Spomenuta zaklada osigurat će institutu AITHYRA 150 milijuna eura u sljedećih dvanaest godina što je najveće privatno ulaganje u istraživanje u povijesti Austrije. Izgradnju zgrade u kojoj će biti smješten institut također financira Grad Beč.

Institut AITHYRA dobio je ime zahvaljujući upravo upotrebi umjetne inteligencije. Na upit da se u postupku odabira imena uključi grčka mitologija, predloženo je ime „Aithyra“ – fiktivna kći Atene, božice mudrosti, i Asklepija, boga medicine.