Musk, Bezos i Zuckerberg lani izgubili 400 milijardi dolara

Unatoč padu tržišne vrijednosti, tehnologija ostaje dominantna industrijska grana. Među najvećim svjetskim tvrtkama 20 je tehnoloških, s ukupnom tržišnom vrijednošću od 9,2 bilijuna dolara

Mladen Smrekar ponedjeljak, 2. siječnja 2023. u 11:24
Elon Musk, Jeff Bezos i Mark Zuckerberg prošle su godine izgubili najviše novca
Elon Musk, Jeff Bezos i Mark Zuckerberg prošle su godine izgubili najviše novca

Bilijuni dolara izbrisani su u tržišnoj kapitalizaciji javnih poduzeća, povjerenje ulagača je oslabilo, a manjak novca natjerao je potrošače za manje peglaju svoje kreditne kartice. Mnogim najvećim svjetskim kompanijama naglo se i drastično smanjio tržišni udio. No, to ne znači da su lani padali baš svi; nekima je posao procvao tijekom 2022. godine. Visual Capitalist je izradio infografiku koja prikazuje najveće tvrtke na svijetu, koristeći pritom podatke s Companiesmarketcap.com.

Dvoznamenkasti padovi

Unatoč prošlogodišnjem padu, potaknutom rastućim kamatama i sporijom prodajom, Apple i dalje najvrednija tvrtka na svijetu, procijenjena na 2,3 bilijuna dolara. Slijedi Microsoft koji je lani trpio posljedice manje potražnje za osobnim računalima, ali i snažnog američkog dolara jer polovicu svojih proizvoda ova kompanija prodaje u inozemstvu.

Visual Capitalist je izradio infografiku koja prikazuje najveće tvrtke na svijetu 📷 Visual Capitalist
Visual Capitalist je izradio infografiku koja prikazuje najveće tvrtke na svijetu Visual Capitalist

Velika većina svjetskih gospodarskih divova doživjela je pad tržišne vrijednosti,a polovica tih kompanija zabilježila je dvoznamenkaste padove. U klubu kompanija vrednijih od bilijun dolara ostale su samo četiri kompanije: uz tehnološke divove Apple i Microsoft tu su još i saudijska naftna kompanija Saudi Aramco kao jedina neamerička tvrtka u Top 10 i dakako Alphabet, konglomerat kompanija od Googlea do DeepMinda i YouTubea. 

Ukupno, čak 62 tvrtke od 100 najvećih sjedište imaju u SAD-u, 11 u Kini, a pet u Francuskoj. Tesla je lani svjedočila brisanju gotovo 70% svoje tržišne kapitalizacije, što zbog pada potražnje, posebno u Kini, što zbog rizične akvizicije Twittera u koju se upustio izvršni direktor Elon Musk.

Dominacija tehnoloških kompanija

No, čak i uz pad tržišne vrijednosti koji je lani potresao cijeli sektor, tehnologija ostaje dominantna industrijska grana. Među najvećim svjetskim tvrtkama, 20 je tehnoloških, s ukupnom tržišnom vrijednošću od 9,2 bilijuna dolara. Najveći skok pritom je imala NVIDIA koja je s 24. mjesta u 2021. lani poskočila na 11. mjesto popisa najvećih kompanija na svijetu.

Deset najvećih kompanija, njihova tržišna vrijednost te sektori i zemlje iz kojih dolaze
Deset najvećih kompanija, njihova tržišna vrijednost te sektori i zemlje iz kojih dolaze

S druge strane, Facebookova matična tvrtka Meta pala je sa šestog mjesta na 26., uz gubitak tržišne vrijednosti od 66 posto! Alibaba, nekoć deveta najvrednija kompanija na globalnoj razini, lani je pala na 36. mjesto, uz gubitak 28 posto tržišne vrijednosti.

Najbogatiji gube najviše

Prošlu godinu najbogatiji ljudi na svijetu neće pamtiti po dobrom; osnivači i voditelji tehnoloških kompanija lani su izgubili čak 400 milijardi dolara, a u tome prednjače upravo ona najzvučnija imena: Elon Musk, Jeff Bezos i Mark Zuckerberg.

Grafikon pokazuje najveće gubitnike i dobitnike u poslovnom svijetu
Grafikon pokazuje najveće gubitnike i dobitnike u poslovnom svijetu

Listu najvećih gubitnika predvodi Musk koji je izgubio više od 140 milijardi dolara osobnog imetka, dok je Bezos ostao bez 86 milijardi dolara nakon što se vrijednost dionica Amazona doslovce prepolovila. Kockanje s metaverzumom skupo je koštalo Zuckerberga; vrijednost dionica njegove kompanije pala je za gotovo dvije trećine, zbog čega je osnivač Facebooka ostao bez 81 milijarde dolara i mjesta na Bloombergovoj listi deset najbogatijih.

Unatoč potresima na tržištu, Apple je i dalje najvrednija kompanija na svijetu
Unatoč potresima na tržištu, Apple je i dalje najvrednija kompanija na svijetu

Novac je iscurio i iz ruku drugih poznatih tehnoloških milijardera kao što su Larry Page i Sergey Brin iz Alphabeta koji su zajedno ostali bez 92 milijarde dolara, dok je osnivač Microsofta Bill Gates izgubio gotovo 30 milijardi dolara. Zajedno, osnivači i direktori tehnoloških kompanija izgubili su više od 400 milijardi dolara osobnog bogatstva, što je više novca nego što trenutno tržišno vrijede tvrtke kao što su Tesla (345 milijardi dolara) ili Nvidia (352 milijarde dolara), navodi Markets Insider.