Preminuo je Robert Dennard, otac DRAM-a

Robert Dennard preminuo je krajem travnja u 91. godini života. Pamtit će ga se po DRAM-u te Dennardovom skaliranju

Matej Markovinović četvrtak, 9. svibnja 2024. u 17:52
Robert Dennard 📷 Screenshot: YouTube
Robert Dennard Screenshot: YouTube

Robert Heath Dennard, inženjer elektrotehnike i računarstva te otac DRAM-a, preminuo je 23. travnja 2024. godine. Osim što će biti upamćen po svom izumu koji je omogućio proizvodnju milijardi pametnih telefona, računala i drugih komada potrošačke elektronike, pamtit će ga se i po Dennardovom skaliranju temeljenom na Mooreovom zakonu.

Dennard je, naime, rođen 5. rujna 1932. godine u Terrellu u Teksasu gdje je odrastao na farmi bez električne energije. Usprkos teškim uvjetima života i školovanju u jednosobnoj školskoj zgradi, njegov talent za sviranje francuskog roga donio mu je stipendiju na Sveučilištu Southern Methodist (SMU) gdje je započeo studirati elektroniku.

Nakon završetka studija na SMU-u, Dennard je nastavio obrazovanje te stekao doktorat iz elektrotehnike na Carnegie Institute of Technology, danas poznatom kao Carnegie Mellon. Doktorirao je 1958. godine i započeo raditi kao istraživač u IBM-u, gdje je ostao do kraja svoje dugogodišnje karijere.

Dennard je odmah na početku karijere usmjerio svoja istraživanja na poboljšanje računalne memorije, stoga je već 1964. godine izumio DRAM. Godine 1972. predstavio je i teoriju Dennardovog skaliranja koja je omogućila miniaturizaciju i povećanje učinkovitosti elektroničkih uređaja.

Tijekom svoje karijere, Dennard je primio brojne nagrade, uključujući Nacionalnu medalju za tehnologiju od predsjednika Ronalda Reagana 1988. godine i nagradu Robert N. Noyce 2019. godine. Više o njegovom životu dostupno je na službenoj stranici IBM-a.