Dragon Age: The Veilguard neće koristiti Denuvo, a objavljeni su i hardverski zahtjevi

Electronic Arts u prethodnim izdanjima nije zazirao od korištenja anti-piratske zaštite Denuvo, no ona neće biti sastavni dio nadolazećeg Dragon Age: The Veilguard

Damir Radešić srijeda, 16. listopada 2024. u 13:02

Dragon Age: The Veilguard je praktički pred vratima, a igramo ga već za dva tjedna. Jučer nas je Electronic Arts razveselio viješću da ovaj RPG, kojeg potpisuje ekipa iz BioWarea, neće koristiti anti-piratsku zaštitu Denuvo. Osim toga, objavili su hardverske zahtjeve, koji na papiru ne izgledaju nimalo zastrašujuće.

Denuvo je često korišten alat koji mnogi izdavači koriste kako bi zaštitili svoje igre od piratiziranja, odnosno kako bi to odgodili što je duže moguće. Electronic Arts nije iznimka – Denuvo je bio sastavni dio akcijske avanture Star Wars Jedi: Survivor, no prošlog je mjeseca uklonjen putem zakrpe, budući da je piratska verzija te igre bila dostupna već mjesecima.

Problem s Denuvom je u tome što mnogi vjeruju da usporava izvođenje igara i utječe na njihovu stabilnost. Također, navodno njegovi fragmenti ostaju na računalima korisnika i nakon deinstalacije te šalju podatke matičnoj tvrtki. Ipak, ovo nikada nije potkrijepljeno čvrstim dokazima, pa ga izdavači i dalje koriste, premda primjetno u manjem broju naslova nego ranije.

Što se tiče hardverskih zahtjeva, Electronic Arts je objavio kako će igrači s jačim računalima – procesorima Intel i9-9900K ili AMD Ryzen 7 3700X te grafičkim karticama Nvidia RTX 3080 ili AMD Radeon RX 6800XT – moći koristiti Ray Tracing.

Minimalni hardverski zahtjevi su vrlo prihvatljivi, te se za igranje navodi konfiguracija temeljena na procesorima i5-8400 ili Ryzen 3 3300X, uparenima s GTX 970 ili Radeon R9 290X grafičkim karticama. Prema riječima iz EA-a, fokusirali su se na maksimalnu optimizaciju igre kako bi bila pristupačna što većem broju igrača.