Nakon šest godina otkriveno: Xbox One prodavao se upola lošije od PlayStationa 4

Nakon više od šest godina, Microsoft je konačno otkrio da se Xbox One prodavao upola lošije od svog najvećeg konkurenta – PlayStationa 4

Matej Markovinović utorak, 16. kolovoza 2022. u 06:00
📷 Foto: Louis-Philippe Poitras, Unsplash
Foto: Louis-Philippe Poitras, Unsplash

Microsoft je prestao objavljivati podatke o prodaji Xbox One konzole još početkom 2016. godine, no sada su konačno priznali da ih je Sonyjev PlayStation 4 dobrano nadmašio.

Iako su analitičari stavljaju Microsoft tik nakon Sonyja i Nintenda, čini se da je ta razlika značajno veća. Upravo to dokazuju i dokumenti predani brazilskom nacionalnom regulatoru tržišnog natjecanja, piše Game Luster.

„Sony je nadmašio Microsoft u pogledu prodaje konzola i instalirane baze, prodavši dvostruko više Xboxa prošle generacije“, priznao je Microsoft u navedenim dokumentima.

Naime, Sony više ne izvještava javnost o prodaji PS4 konzole, što znači da je ta brojka „zapela“ u ožujku na 117,2 milijuna jedinica. Microsoft, doduše, nije dao konkretne brojke za Xbox One, no jednostavnom matematikom se može izračunati da su prodali oko 58,5 milijuna konzola.

To je, dakle, u skladu s istraživanjem tržišta koje je provela tvrtka Ampere Analysis 2020. godine, navodeći da je Microsoft tada prodao 51 milijun svojih konzola. Podsjetimo, Nintendo Switch do sada se prodao u 111,8 milijuna primjeraka.