Monopol Googleove tražilice u punom zamahu: ima ekskluzivno pravo na najnoviji sadržaj Reddita

Google je odnedavno postao jedini pretraživač koji može prikazati „svježe“ rezultate pretrage s Reddita. Ostali pretraživači poput Binga, DuckDuckGoa i drugih više ne mogu pretraživati Reddit u potrazi za novim sadržajem.

Bug.hr četvrtak, 25. srpnja 2024. u 22:41

Samo korisnici Googlea mogu vidjeti najnovije rezultate pretraživanja, ostali vide samo starije rezultate ili ograničene informacije. Ako se nekoj alternativnoj tražilici poput mojeek.com utipka traženi pojam, i doda tome u prozoru “site:reddit.com”, na primjer Croatia site:reddit.com, bit će prikazani rezultati s postovima starim dvije godine. Isto se dešava na DuckDuckGo. Pretraživanje Reddita i dalje funkcionira na Kagiju, neovisnoj, ali plaćenoj tražilici koja kupuje dio svog indeksa pretraživanja od Googlea.

Pare za sadržaj

Zbog višemilijunskog ugovora, Reddit je nedavno ograničio pristup svojoj stranicama kako bi spriječio druge tvrtke da je pretražuju njegov sadržaj kako bi ga koristile za obuku umjetne inteligencije. Međutim, Google je tu jedini s ekskluzivnim pristupom.

Ova najnovija situacija otvara potpuno novi problem koji se dosad nije pojavio:  hoće li pretraživački sustavi nakon što potpišu ugovore o licenciranju, imati monopol i jedini moći pretraživati najnoviji sadržaj?

Navodno nije povezano

Reddit tvrdi, kako piše portal „TheHindu“ da ovo nije povezano s njihovim nedavnim partnerstvom s Googleom. Navode da blokiraju sve pretraživače koji ne žele obećati da neće koristiti podatke za obuku umjetne inteligencije.

Reddit izjavljuje da su otvoreni za suradnju s partnerima svih veličina i da su u pregovorima s više pretraživača. Međutim, nisu postigli dogovore sa svima zbog nemogućnosti ili nevoljkosti nekih da daju obećanja o korištenju Redditovog sadržaja.

Prošlog mjeseca, kako bi onemogućio web scraping, Reddit je ažurirao robots.txt, koja web crawlerima ne dozvoljava pristup. “To je signal onima koji nemaju sporazum s nama da ne bi trebali pristupati podacima Reddita," rekao je Ben Lee, glavni pravnik Reddita, Alexu Heathu u “Command Lineu” a prenosi „Theverge“.