Raspberry Pi predstavlja novi modul kamere

U suradnji sa Sonyjem, predstavljene su četiri različite varijante Raspberry Pi Camera Module 3 dodatka s početnom cijenom od cca 24 eura. Kamera je inače bila prvi službeni Raspberry Pi dodatak

Tomislav Stanković utorak, 10. siječnja 2023. u 06:00
📷 Image: Raspberry Pi
Image: Raspberry Pi

Koristeći Sonyjev IMX708 senzor s većom rezolucijom (4608×2592, 12MP) i pozadinskim osvjetljenjem Raspberry Pi predstavlja podršku za slike visokog dinamičkog raspona.

Moduli su također osjetljivi kako na vidljivu tako i na infracrvenu svjetlost uz standardno ili široko vidno polje (FoV).

Za razliku od svojih prethodnika, umjesto optike s fiksnim fokusom Camera Module 3 nudi autofokus. To bi trebalo omogućiti fokus na objekte udaljene samo 5 cm.

Raspberry Pi kamera također podržava izmjenjive objektive u skladu sa standardima C- i CS. Osim toga, nude i verziju kamere s nativnim M12 nosačem čime se eliminira potreba za adapterom i podržava puno širi izbor leća zbog povećane fleksibilnosti stražnjeg fokusa.

Camera Module 3 kompatibilan je sa svim Raspberry Pi računalima s CSI priključcima, osim Raspberry Pi 400 i verzije Zero iz 2016., navedeno je u objavi.