Kontroverzne aktivnosti xAI-ja u Memphisu: Neovlaštene turbine štetne za okoliš i zdravlje

Nova gigatvornica xAI-ja u Memphisu izazvala je zabrinutost lokalnih aktivista zbog korištenja neovlaštenih plinskih turbina koje ugrožavaju kvalitetu zraka i zdravlje stanovništva. Traže hitnu istragu i regulatorne mjere.

Ivan Podnar petak, 30. kolovoza 2024. u 06:00
📷 Ilustracija: Bug.hr
Ilustracija: Bug.hr

U objavi od 22. srpnja na svojoj mreži X, Elon Musk čestitao je osoblju svoje tvrtke za umjetnu inteligenciju, xAI, na brzom pokretanju njihovog najnovijeg postrojenja za treniranje njegovog AI chatbota po imenu Grok,  Memphisu, Tennessee.
"Treniranje je počelo u 4:20 ujutro po lokalnom vremenu," napisao je Musk u aluziji s referencom na marihuanu "420" koja je postala dio njegovog stila. Sve je slutilo na dobro ali..

Otvorenje Gigafactory u Memphisu 📷 Foto: xAI
Otvorenje Gigafactory u Memphisu Foto: xAI

Nije dugo trajala ljubav lokalnog stanovništva prema Muskovoj Gigatvornici. Pisali smo o uzbuđenju oko najave dolaska, pa otvorenju, a sada dolaze i žalbe i pozivi za hitnu istragu i regulatorne mjere.

Udružene ekološke organizacije vs. xAI

Nedavno su se pojavile ozbiljne zabrinutosti i upozorenja oko rada tvrtke xAI, u pogonima gdje se stvara Grok. Centar kontroverze je novo postrojenje koje koristi neovlaštene plinske turbine i potencijalno pogoršava već postojeće probleme s onečišćenjem u gradu. Nekoliko uglednih organizacija za zaštitu okoliša, uključujući Južni centar za ekološko pravo (SELC), Memphis Community Against Pollution, Young, Gifted and Green te Sierra Club, zatražilo je od nadležnih tijela da istraže ove tvrdnje.

8 spornih plinskih turbina

Postrojenje xAI-ja smješteno je u bivšoj zgradi Electroluxa u jugozapadnom dijelu Memphisa. Prema dostupnim informacijama, u pogonu je 18 plinskih turbina koje rade bez potrebnih dozvola za emisije u zrak. Stručnjaci upozoravaju da ove turbine ispuštaju znatne količine dušikovih oksida, štetnih spojeva koji značajno doprinose stvaranju smoga. Valja napomenuti da Memphis već ima ozbiljnih problema s kvalitetom zraka, o čemu svjedoči i ocjena "F" koju je grad dobio od Američkog udruženja za pluća zbog razine smoga. Procjenjuje se da bi turbine mogle godišnje emitirati čak 130 tona dušikovih oksida, što ih svrstava među najveće izvore ovog onečišćivača u regiji.

Kako je Musk došao do struje?

Musk i xAI zatražili su od lokalnog komunalnog poduzeća, Memphis Light, Gas and Water, ili MLGW, 150 megavata električne energije, što je dovoljno za napajanje otprilike 25.000 do 30.000 prosječnih kućanstava.

Pokretni plinski generatori kakve koristi xAI
Pokretni plinski generatori kakve koristi xAI

Da bi dobili toliku količinu energije, postrojenju će prvo trebati nova električna trafostanica i poboljšanja na prijenosnom vodu. Musk nije htio čekati na to, pa je u međuvremenu pronašao zaobilazno rješenje za napajanje svog AI centra. Promatrači iz industrije koji su pratili napredak postrojenja u Memphisu putem satelita otkrili su da zračne snimke pokazuju flotu električnih generatora veličine kamiona s prikolicom parkiranih duž perimetra postrojenja. Generatori sagorijevaju prirodni plin kako bi na licu mjesta proizvodili električnu energiju. MLGW-a je potvrdio je da je lokacija povezana s plinskom cijevi.

EPA protiv deregulacije energetskih turbina

Nedavna odluka državne Agencije za zaštitu okoliša (EPA) dodatno naglašava važnost ovog problema. EPA je odbila zahtjev industrije za deregulaciju energetskih turbina kao glavnih izvora toksičnog onečišćenja zraka, ističući potrebu za strogom kontrolom opasnih emisija radi zaštite javnog zdravlja. Ova odluka posebno je značajna za zajednice koje već trpe teret industrijskog onečišćenja, poput Memphisa.

Traži se transparentnost

Situacija s postrojenjem xAI-ja izazvala je zabrinutost o transparentnosti i uključenosti zajednice u donošenje odluka oko Muskovog postrojenja. Kritičari ističu da je brzi razvoj podatkovnog centra, uz nedostatak javne rasprave, ostavio lokalne stanovnike bez glasa u odlukama koje značajno utječu na njihov okoliš i zdravlje.

Ekološke skupine pozivaju na hitne mjere kako bi se osiguralo poštivanje propisa o kvaliteti zraka i ublažili zdravstveni rizici koje predstavlja rad postrojenja. Naglašavaju potrebu da xAI ishodi potrebne dozvole i pridržava se ekoloških standarda koji štite dobrobit zajednice.