EU postavlja pitanja TikToku o rizicima nove aplikacije TikTok Litea za djecu i korisnike

Samo 24 sata dala je EU komisija TikToku da se izjasni o rizicima za mentalno zdravlje djece i korisnika korištenjem nove aplikacije, TikTok Lite.

Ivan Podnar četvrtak, 18. travnja 2024. u 06:00

Europska komisija, kojom predsjeda Francuz Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište, zatražila je odgovor u roku od 24 sata kojim Tik Tok mora objasniti koji su rizici za mentalno zdravlje djece i korisnika korištenjem nove aplikacije, TikTok Lite. Pisali smo nedavno o razlozima zašto Tik Tok uvodi novu aplikaciju koja je svojevrsni „loyalty“ program.

Radi se o alternativnoj aplikaciji koja nudi financijske nagrade korisnicima za aktivnosti poput gledanja videa i pozivanja pa uključivanje prijatelja, sudjelovanja u igrama i zagonetkama. Sakupljat će se bodovi koji se mogu pretvoriti u poklon kartice ili digitalne napojnice za kreatore.

Komisija koja nadzire politiku EU-a o jedinstvenog tržišta, industrije, poduzetništva te malih i srednjih poduzeća temelji svoj zahtjev na Zakonu o digitalnim uslugama (DSA). Komisija je izrazila bojaznost da bi nova aplikacija mogla lako prouzročiti ovisnost maloljetnika i tako utjecati na mentalno zdravlje korisnika. TikTok Lite je namijenjen korisnicima starijim od 18 godina ali lako je moguće preskočiti tu zabranu prilikom registracije, tvrdi komisija.

Kao „lite“ cigarete

Povjerenik Europske komisije Thierry Breton usporedio je aplikaciju s idejom o "lite" cigaretama pa se pita je li na isti način "stvara ovisnost i toksičnost".

Prema francuskim novinama Le Monde, koje su testirale aplikaciju, korisnici mogu zaraditi nagrade samo na videozapisima koje predlažu njihovi algoritamski feedovi, a ne na videozapisima koje izabiru korisnici.

"Korisnici nemaju izbora", pišu novine. "Nagrađuje se samo gledanje sadržaja koje je predložila aplikacija. To nije ništa drugačije nego video igre koje "obasipaju igrače nagradama prema njihovoj aktivnosti kako bi ih natjerali da se vraćaju“.

Komisija je navela kako TikTok mora dostaviti procjenu rizika za TikTok Lite u roku od 24 sata, a ostale tražene informacije do 26. travnja, nakon čega će Komisija analizirati odgovore i zatim donesti zaključke.

TikTok je u izjavi rekao da će "odgovoriti na zahtjev za informacijama".

TikTok Lite je upravo lansiran u Francuskoj i Španjolskoj. Kažu da trenutačno ne planiraju pokrenuti aplikaciju u drugim zemljama Europe kako su prvobitno najavljivali, dok se ne riješi proces koji je započela  komisije.

Nije prvi puta

Ovo nije prvi bliski susret TikToka s europskim zakonodavcima. U veljači komisija je počela propitkivati da li je TikTok usuglašen sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA). Na udaru su algoritamski sustavi platforme, s naglaskom na procjenu i ublažavanje rizika koji doprinose ovisnom ponašanju korisnika i tzv. "efektima zečje rupe". Prioritet je zaštita temeljnih prava korisnika, s fokusom na fizičko i mentalno zdravlje, dječja prava i sprječavanje radikalizacije.

Izražene su sumnje u efikasnost TikTokovih mjera, poput alata za provjeru dobi da bi maloljetnicima ograničio pristup štetnim sadržajima. Dovedena je u pitanje njihova smislenost, proporcionalnost i praktična djelotvornost: „Platforma mora osigurati visoku razinu privatnosti, sigurnosti i zaštite za djecu“. U skladu s DSA-om, TikTok je dužan održavati transparentan i pouzdan repozitorij oglasa.“ – kaže komisija i poziva se na članak 40 DSA-a.