Elon Musk u globalnom sukobu s vladama: Od Brazila do Europe

Vlasnik mreže X suočava se s pravnim i regulatornim izazovima diljem svijeta, uključujući zatvaranje poslovanja u Brazilu, sukobe s EU-om i kritike iz UK-a. Hoće li ovaj drski otpor izolirati X na globalnom tržištu? Potvrđuje li sve to da je X politički, a ne poslovni projekt kontroverznog milijardera?

Ivan Podnar nedjelja, 18. kolovoza 2024. u 16:29
📷 Ilustracija: Wikipedia, Freepik, Bug.hr
Ilustracija: Wikipedia, Freepik, Bug.hr

Društvena mreža Elona Muska, X, zatvara poslovanje u Brazilu zbog pravnog sukoba s Alexandreom de Moraesom, sucem Vrhovnog saveznog suda. Spor se vrti oko navodnih "naloga za cenzuru" koje je izdao de Moraes, prijeteći uhićenjem pravnog zastupnika X-a ako tvrtka ne ukloni određeni sadržaj s platforme. Unatoč zatvaranju lokalnog poslovanja, X će i dalje biti dostupan korisnicima u Brazilu.

Ovaj sukob dio je šireg obrasca sporova između Muska i stranih vlada. Musk se protivi onome što smatra cenzurom i zauzima slične stavove u drugim zemljama. U Brazilu je napetost eskalirala kada je de Moraes naredio X-u da blokira račune povezane s "digitalnim milicijama" optuženim za širenje dezinformacija tijekom mandata bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara. Musk je kritizirao te naloge kao protuustavne i odbija ih provesti, navodeći pravne i etičke implikacije. Zatvaranje poslovanja u Brazilu moglo bi imati dalekosežne posljedice. Iako X ostaje dostupan brazilskim korisnicima, ovaj potez signalizira Muskovu spremnost da se povuče s tržišta radije nego da se povinuje regulatornim zahtjevima koje smatra neprihvatljivima.

Musk protiv EU-a

Musk se također sukobljava s Europskom unijom i Ujedinjenim Kraljevstvom.

U sukobuje  s Europskom unijom zbog usklađivanja s Aktom o digitalnim uslugama. Napetost je eskalirala kada je povjerenik EU-a za unutarnje tržište, Thierry Breton, upozorio Muska da se njegova društvena platforma X mora pridržavati propisa EU-a usmjerenih na suzbijanje ilegalnog sadržaja i dezinformacija. Ovo upozorenje izdano je uoči intervjua uživo s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na X-u, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg širenja štetnog sadržaja.

Muskov odgovor na upozorenja EU-a bio je odbojan. Javno je ismijao Bretonovo pismo, koristeći meme iz filma "Tropic Thunder" kako bi izrazio svoj prezir prema regulatornim zahtjevima EU-a. Ova reakcija naglašava Muskovo šire protivljenje regulatornom nadzoru, posebno kada je riječ o moderiranju sadržaja i slobodi govora na njegovim platformama.

Musk protiv UK-a

Elon Musk nedavno je postao meta kritika u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog svojih komentara o trenutnim neredima krajnje desnice u zemlji. Kontroverza je počela kada je Musk na svojoj društvenoj platformi X objavio da je "građanski rat neizbježan" u UK-u. Ova izjava uslijedila je kao reakcija na nasilne nerede koji su izbili u raznim gradovima, uključujući Liverpool i Manchester, potaknuti elementima krajnje desnice i antiimigrantskim stavovima.

Vlada UK-a, na čelu s premijerom Keirom Starmerom, oštro je osudila Muskove primjedbe. Glasnogovornik premijera naglasio je da su takvi komentari neopravdani i ne odražavaju stvarno stanje u UK-u, koje su opisali kao organizirano nasilje manjine koja ne predstavlja širu britansku javnost. Vlada aktivno radi na smirivanju nemira i kritizirala je Muska zbog pogoršavanja napetosti svojim provokativnim izjavama.

Različite reakcije

Kontroverzni Muskovi postupci izazivaju različite reakcije. Neki ga vide kao borca za digitalne slobode, spremnog suprotstaviti se vladama u ime korisnika. Drugi kritiziraju njegov pristup kao neodgovoran, tvrdeći da zanemaruje legitimne zabrinutosti o širenju dezinformacija i govora mržnje na digitalnim platformama.

Politički, a ne poslovni projekt

Sve više se Muskovo preuzimanje Twittera tumači kao politički motiviran potez, a ne kao poslovna odluka. Musk stalno naglašava da je X platforma promicanja slobode govora, ima cilj suzbiti percipirane ljevičarske pristranosti i vraćanja zabranjenih računa poput onog Donalda Trumpa. To se uklapa u njegovo poimanje političke borbe, jer Musk koristi Twitter za utjecaj na javni diskurs i političku dinamiku i nije zabrinut što o njegovoj platformi misle oglašivači. 

Njegove upravljačke odluke, uključujući masovna otpuštanja i kontroverzne promjene politike, kritizirane su zbog nedostatka zdravog poslovnog razmišljanja, što ukazuje da je negov fokus na politički utjecaj umjesto na financijsku stabilnost. Osim toga, navodno su ga desničarski libertarijanski milijarderi poticali na preuzimanje, što sugerira zajednički interes za promjenom političkog profila bivšeg Twittera. Općenito, Muskovi postupci impliciraju da mu je primarni cilj preoblikovati X-ovu ulogu u javnom diskursu, a ne dati prioritet njegovim poslovnim rezultatima.