Stadione Svjetskog prvenstva u Kataru od dronova će čuvati – dronovi

Američka kompanija Fortem Technologies odabrana je kao dobavljač sigurnosnih rješenja za obranu od dronova na ovogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu, koje se održava krajem godine u Kataru

Sandro Vrbanus subota, 23. srpnja 2022. u 20:05

Katarsko ministarstvo unutarnjih poslova i sigurnosti te Odbor za sigurnost u sklopu organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva 2022, odabrali su američku kompaniju Fortem Technologies kao dobavljača dronova za zaštitu stadiona od potencijalnih napada dronovima. Fortem će svojom tehnologijom štititi nebo nad stadionima Svjetskog prvenstva, kako se ne bi dogodilo da razni napadači pokušaju svojim bespilotnim letjelicama prouzročiti probleme.

Dronovi koje je razvila ova američka kompanija nazivaju se DroneHunter, a u svojem su radu autonomni, radarski navođeni presretači, za koje nije nužno potrebno da imaju ljudski nadzor. Njih se postavlja u blizinu štićenih objekata a prema potrebi mogu poletjeti, presresti nepoželjne dronove te ih skinuti s neba posebnim mrežama. Isto tako instalira se i sustav radara SkyDome, koji skenira nebo u potrazi za uljezima.

DroneHunter F700
DroneHunter F700

Zašto presretanje?

Iz kompanije kažu kako je ometanje RF signala zanimljiva tehnologija, koja se može koristiti da se spriječi 12-godišnjaka koji svojim dronom želi snimiti vatromet. Za sprječavanje ozbiljnijih prijetnji, poput terorizma, potrebno je imati i moćnije sustave. Napredni napadači, naime, dronove ne navode na daljinu, već ih programiraju unaprijed, pa je jedini pravi način za zaustaviti ih – na silu.

DroneHunter je osmišljen da bude brz i agilan, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za manje od sekunde i velikim maksimalnim brzinama. Kada detektira neprijateljsku letjelicu, snima je radarom i kamerom, a te podatke šalje u automatizirani kontrolni centar. Tamo ih sustav analizira i odabire jedan od 68 razvijenih scenarija za obaranje, koji ovise o vrsti prijetnje, njezinoj veličini i brzini. Potom dron presreće letjelicu i ispaljuje prema njoj posebnu mrežu.

Ako je meta manja i sporija, DroneHunter zauzima takav položaj iz kojeg može letjelicu uhvatiti u svoju mrežu i odnijeti je u bazu. U slučaju većih i bržih dronova, na njih se mreža ispaljuje sa sigurne udaljenosti, a zadatak joj je samo da se zapetlja oko drona i tako ga obori. Prizemljenje se i u tom slučaju obavlja meko, pomoću padobrana.