Northrop Grumman izradio autonomnu podmornicu po uzoru na ražu

Autonomni podmorski dron Manta Ray u stanju je neprimijećeno se zavući u neprijateljske vode, usidriti se na dno i odatle nadzirati druge plovila, a možda ih i uništavati

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. travnja 2024. u 14:05
📷 Northrop Grumman
Northrop Grumman

Ratovanje dronovima iz zraka se pomalo seli i pod vodu, pa je Northrop Grumman, na zahtjev američke obrambene agencije DARPA, izradio prvi prototip podvodnog autonomnog vojnog drona za dugotrajne tajne misije. Njegovo ime je Manta Ray, a ono otkriva i da je izrađen po uzoru na ribu – manta ražu, kako oblikom tako i funkcijama.

Za izviđanje i djelovanje

Naime, Manta Ray je nova klasa "ekstra velikog" podvodnog autonomnog sustava, namijenjenoga za dugotrajne misije. U stanju je, u potpunosti bez ljudske logistike, neprimijećeno otploviti duboko u neprijateljske vode, tamo se dugotrajno usidriti na morsko dno i hibernirajući štedjeti energiju te vrebati podmornice ili brodove. U stanju je nositi različite korisne terete, primarno izviđačku opremu, ali vjerojatno i naoružanje – no, to nije službeno potvrđeno.

Projekt je financirala agencija DARPA, s ciljem izrade plovila za dugotrajne besposadne misije s fleksibilnim mogućnostima djelovanja u zahtjevnim okruženjima. Razvoj tehnologije uključivao je osmišljavanje metoda efikasnog korištenja energije i upravljanja njome, pa čak i "izvlačenja" energije iz okoline u dubokom moru, efikasne niskoenergetske pogonske sustave podmornica, sustave detekcije i klasifikacije potencijalno opasnih objekata, podvodne navigacije, kao i materijale koji su otporni na koroziju, obraštanje biološkim tvarima i degradaciju tijekom dugih misija. Sve to omogućava ovoj vojnoj "raži" obavljanje dugih misija bez potrebe za servisiranjem ili nadolijevanjem goriva, otvarajući novo bojno polje pod vodom, kojim će dominirati tehnološki napredni autonomni sustavi.

Northrop Grumman na tome radi od 2020. godine, prije dvije su godine objavili video koncepta, koji otkriva pozadinu drona Manta Ray i njegove dizajnerske te inženjerske principe, a ovoga mjeseca kažu da je dovršen prvi funkcionalni prototip – za koji smo dobili tek jednu fotografiju.