SpaceX-ova Misija Polaris Dawn: Privatna posada u prvoj komercijalnoj svemirskoj šetnji

Lansirana SpaceX-ova misija Polaris Dawn koja redefinira granice komercijalnog istraživanja svemira. Planirana je prva komercijalna šetnja svemirom i dostizanje najviše Zemljine orbite od ere Apolla.

Ivan Podnar srijeda, 11. rujna 2024. u 10:08
📷 Ilustracija: Polaris Program.
Ilustracija: Polaris Program.

Iz NASA-inog Svemirskog centra Kennedy na Floridi na put je u SpaceX-ovoj letjelici Crew Dragon krenula četveročlana posada privatnih astronauta u SpaceX-ovoj misija Polaris Dawn. Nakon nekoliko odgađanja zbog vremenih prilika misija koju mnogi nazivaju rizičnom, kruži oko planete.

Dok je kapsula ulazila u Zemljinu orbitu, kontrolori na tlu, predvođeni SpaceX-ovim direktorom lansiranja Frankom Messinom, uputili su riječi ohrabrenja posadi Polaris Dawn, koja uključuje prve SpaceX-ove zaposlenike koji su se ikada otisnuli u svemir.

"Dok gledate prema Sjevernjači, sjetite se da vaša hrabrost osvjetljava put budućim istraživačima. Vjerujemo u vaše vještine, vašu hrabrost i vaš timski rad da izvršite misiju koja je pred vama," rekli su. "Znajte da je cijeli tim ovdje s vama na svakom koraku, gledajući vas, podržavajući vas i bodreći vas dok zakoračujete u svemir. Šaljemo vam zagrljaje sa zemlje."

Poduzetnik, pilot, SpaceX-ovi inženjeri

Misiju predvodi milijarder poduzetnik Jared Isaacman, koji je prethodno zapovijedao misijom Inspiration4 2021. godine. Uz njega su Scott "Kidd" Poteet, umirovljeni potpukovnik Ratnog zrakoplovstva SAD-a, te SpaceX-ovi inženjeri Sarah Gillis i Anna Menon. Ovo je prva orbitalna misija u kojoj sudjeluju SpaceX-ovi zaposlenici.

Misija Polaris Dawn ima nekoliko ambicioznih ciljeva. Uključivat će prvu komercijalnu aktivnost izvan kapsule,  svemirsku šetnju Isaacmana i Gillisove. Posada planira dosegnuti visinu od približno 1.400 kilometara i nadmašiti prethodni rekord postavljen misijom Gemini 11 1966. godine.

Testira se i Starlink

Misija također uključuje 40 znanstvenih eksperimenata o utjecaju svemirskog zračenja i učincima mikrogravitacije na ljudsko zdravlje. Ovi se eksperimenti provode u suradnji s 30 institucija diljem svijeta, s ciljem prikupljanja podataka ključnih za dugotrajne svemirske letove. Posada će testirati i SpaceX-ovu Starlink tehnologiju laserske komunikacije u svemiru, koja bi trebala poboljšati komunikacijske sposobnosti za buduće misije.

Odijelo SpaceX-a Extravehicular Activity (EVA)  📷 Izvor: Polaris program
Odijelo SpaceX-a Extravehicular Activity (EVA) Izvor: Polaris program

Tijekom 20-minutne svemirske šetnje 700 kilometara iznad Zemlje bit će testirana i nova SpaceX-ova EVA svemirska odijela. Astronauti će izvoditi niz pokreta kako bi procijenili pokretljivost i fleksibilnost odijela, naročito novi dizajn zglobova koji ostaju fleksibilni, što je ključno za održavanje pokretljivosti tijekom svemirskih šetnji. Odijela su opremljena zaslonom u kacigi koji prikazuje podatke u stvarnom vremenu o tlaku, temperaturi i vlažnosti odijela. To će pomoći astronautima da prate performanse odijela i steknu uvid u njihovu učinkovitost u svemirskom okruženju.