Četvero članova posade vratilo se s ISS-a nakon 235 dana, jedan astronaut zadržan u bolnici

SpaceX-ova kapsula Dragon u petak je dopremila troje NASA-inih i jednog Roscomosovog člana posade s Međunarodne svemirske postaje, no umjesto u svemirski centar u Houstonu prevezeni su na dodatne medicinske preglede

Sandro Vrbanus subota, 26. listopada 2024. u 12:15
Alexander Grebenkin, Mike Barratt, Jeanette Epps, Matthew Dominick 📷 NASA
Alexander Grebenkin, Mike Barratt, Jeanette Epps, Matthew Dominick NASA

Rutinska misija povratka astronauta s Međunarodne svemirske postaje ovog je petka dobila neočekivan zaplet. NASA-ini astronauti Matthew Dominick, Michael Barratt i Jeanette Epps te ruski kozmonaut Aleksander Grebenkin vratili su se na kontroliran i siguran način SpaceX-ovom kapsulom Dragon u petak ujutro po lokalnom vremenu (uz live prijenos), sletjeli u ocean nedaleko obale Floride, nakon osam mjeseci provedenih u orbitalnoj misiji Crew-8.

Pojedinosti nisu otkrivene

No, po povratku na Zemlju nešto se očito zakompliciralo u zdravstvenom smislu, jer je NASA nedugo zatim izvijestila da je posada, umjesto u Svemirski centar Johnson u Houstonu, prevezena u bolnicu na dodatni pregled. Tamo je prevezeno svih četvero, pa je nakon pregleda troje proslijeđeno u Houston, dok je netko od troje NASA-inih astronauta ostao u bolnici Ascension Sacred Heart u mjestu Pensacola (Florida).

Jeanette Epps, Matthew Dominick, Michael Barratt, Alexander Grebenkin 📷 NASA
Jeanette Epps, Matthew Dominick, Michael Barratt, Alexander Grebenkin NASA

NASA očekivano ne otkriva detalje i medicinske pojedinosti slučaja, kao niti identitet osobe koja je ostala hospitalizirana. Otkrili su tek da joj je stanje stabilno te da ostaje pod nadzorom liječnika iz predostrožnosti.

Tijekom deorbitiranja i povratka na Zemlju kapsula Dragon funkcionirala je normalno. Prihvaćanje posade i kapsule prošli su bez incidenata. Tijekom rutinskih medicinskih procjena na brodu, zatražena je dodatna evaluacija članova posade, što je bila tek mjera opreza, poručeno je iz NASA-e.

Ova je posada bila lansirana 3. ožujka raketom SpaceX-a Falcon 9, spojila se s ISS-om 5. ožujka te završila svoju misiju nakon 235 dana u svemiru, što je malo duže od prosječnog trajanja misije, koje je između 180 i 210 dana. Misija je produžena oko dva tjedna zbog poteškoća s meteorološkim uvjetima u Atlantskom oceanu, usred sezone uragana.