Hrvatski uradi sam e-ink zaslon sada i u 10-inčnoj veziji

Nova crowdfunding kampanja domaće e-radionice predstavlja unaprijeđenu i povećanu inačicu Inkplatea, uradi sam zaslona s elektroničkom tintom namijenjenoga hobistima

Sandro Vrbanus petak, 15. siječnja 2021. u 18:31

Nešto manje od godinu dana otkako je lansiran Inkplate 6, ekipa iz e-radionica.com pokrenula je još jedan crowdfunding projekt – novi Inkplate 10. Ovim proizvodom žele riješiti problem koji su neki korisnici imali s prethodnom verzijom, a to je premaleni ekran. Inkplate 10, kako mu samo ime kaže, ima jedan od najvećih i najbržih zaslona e-papira na tržištu, dijagonale 10-inča i s tehnologijom e-papira, koji pruža razlučivost od 1.200 x 825 piksela.

Inkplate se do sada koristio na raznim meteorološkim postajama, kao informacijska ploča, kao pisaća mašina, kao e-čitač i još mnogo toga, a zahvaljujući većem ekranu i bržem osvježavanju sada će ga se moći upotrijebiti u još više namjena, svugdje gdje postoji potreba za zaslonom male potrošnje i visoke razlučivosti.

Inkplate 10 podržava Arduino, MicroPython i ESP-IDF, a dokumentacija koja dolazi s njime učinit će ga pogodnim i da bude prvi projekt za apsolutne početnike. Kampanja je aktivna na platformi Crowsdsupply, a svi koji je podupru sa 129 dolara osigurat će svoj primjerak ovog pametnog e-ink zaslona.

Brži, veći i bolji

David Zovko iz e-radionice za Bug.hr je izjavio: "Nakon uspjeha s Inkplate 6, dobili smo potvrdu da smo razvili kvalitetan uređaj, ali i da naši kupci traže i žele pločicu s elektroničkim papirom koju mogu jednostavno kontrolirati. Zahvaljujući svim povratnim informacijama, bili smo u mogućnosti razviti još bolji i kvalitetniji uređaj. Kako je većina upita bila za većim ekranom, to je i prvo što smo napravili s Inkplateom – povećali mu ekran, ali i dodali mu USB-C, puno više GPIO pinova, RTC... Inače, ove godine planiramo lansirati ukupno 4 nova Inkplate proizvoda, od kojih je svaki novost na tržištu."

Inkplate je kao projekt bio predstavljen i na lanjskom izdanju Idea Knockouta, a prošla inačica s dijagonalom od 6 inča putem crowdfundinga bila je prikupila preko 92.000 dolara. Cilj nove kampanje postavljen je na 10.000 dolara i već je gotovo ispunjen.