Orb - biometrijski uređaj za univerzalnu provjeru identiteta, novi je dio rebrendiranog projekta

Worldcoin, upravo rebrendiran kao World, projekt je koji podupire Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja. Cilj projekta je stvoriti univerzalni sustav provjere identiteta koristeći biometrijske podatke. Ovaj sustav bi se u budućnosti mogao koristiti kao oblik provjere za dodjelu, zasad teoretskog, univerzalnog temeljnog dohotka

Ivan Podnar subota, 19. listopada 2024. u 15:10

Projekt je započeo kao ideja još 2019. godine kada je Sam Altman istraživao mogućnosti provjere identiteta za sheme univerzalnog temeljnog dohotka. Udružio se s tehnologom Alexom Blaniom kako bi razvio ideju koja se oslanja na tehnologiju skeniranja šarenice oka za generiranje privatnih tokena za provjeru identiteta.

Orb: Srce World sustava

Orb, metalna kugla, ključna je komponenta Worldovog sustava. Prvi primjerci, razvijeni u kompaniji Tools for Humanity, predstavljeni su prošlog ljeta. Metalnom kuglom se skeniraju šarenice za prikupljanje biometrijskih podataka koji se zatim pohranjuju u aplikaciju. Orb se od prvih verzija značajno poboljšao, uključujući novi dizajn i poboljšane AI performanse zahvaljujući Nvidijinom čipsetu Jetson. Sam Altman, prigodom najnovije prezentacije nedavno održane u San Franciscu, ističe: "Orb predstavlja revoluciju u načinu na koji pristupamo provjeri identiteta, kombinirajući naprednu tehnologiju s pristupačnošću."

Najbliža lokacija za Orb u Beču

World ima ambiciozne planove širenja, posebice u Latinskoj Americi. Kroz partnerstvo s Rappijem, građani mogu naručiti Orb da im bude dostavljen na kućnu adresu za skeniranje šarenice i registraciju. Orb će također biti dostupan na raznim lokacijama, uključujući trgovine u susjedstvu i kafiće. Trenutno postoje četiri lokacije u SAD-u i 333 globalno gdje pojedinci mogu pristupiti Orbu. Najbliža lokacija za Orb za potencijalno zainteresirane iz Hrvatske je u Beču, točna adresa na njihovim web stranicama. Alex Blania objašnjava: "Naš cilj je učiniti Orb dostupnim svima, bez obzira na njihovu lokaciju ili tehničko znanje."

Kako s privatnosti i sigurnosti podataka

Upotreba biometrijskih podataka kod svake aplikacije, pa i ove, izaziva zabrinutost oko privatnosti i pohrane podataka. Blania uvjerava da su podaci enkriptirani i pohranjeni lokalno na uređajima, a ne na centralnoj lokaciji. U SAD-u, Orb će skenirati i pohraniti podatke o šarenici, ali neće generirati kripto tokene.

Worldova blockchain ima za cilj izgraditi "najveću financijsku mrežu" globalno. World se ne može značajno širiti u SAD-u zbog nejasnih propisa o kriptovalutnim tokenima i kriptovalutama, pa se više fokusira na lokacije izvan SAD-a.

Deep Face za borbu protiv prijevara

World je uveo nekoliko novih značajki, uključujući Deep Face, alat za prepoznavanje lica dizajniran za borbu protiv prijevara. Tvrtka tvrdi da će biti kompatibilan s aplikacijama za virtualnu komunikaciju poput FaceTimea, WhatsAppa i Zooma. Međutim, nedostaju službena partnerstva s tim platformama.