WP Engine sudski traži pristup repozitoriju WordPressa

WP Engine podnio je sudski zahtjev tražeći povratak pristupu repozitoriju WordPress.org. Spor je duboko podijelio tehnološku zajednicu: neki vide WP Engine kao korisnika koji ne doprinosi dovoljno, dok drugi smatraju Automattic agresorom koji krši principe otvorenog koda.

Ivan Podnar nedjelja, 20. listopada 2024. u 17:30

WP Engine eskalirao je svoju bitku s Mattom Mullenwegom, suosnivačem WordPressa, i tvrtkom Automattic podnošenjem zahtjeva za privremenu sudsku zabranu na sudu u Sjevernoj Kaliforniji. Već prije WP Engine podnio je tužbu protiv tvrtke Automattic i suosnivača WordPressa Matta Mullenwega, optužujući ih za "zlouporabu moći, iznudu i pohlepu”. Tvrtka ovim novim obraćanjem sudu nastoji ponovno dobiti pristup repozitoriju otvorenog koda na WordPress.org, koji im je oduzet nakon što je WP Engine pokrenuo početnu tužbu protiv Mullenwega i Automattica u rujnu ove godine.

Kontroverzni potez preuzimanja kontrole

Gubitak pristupa imao je značajne posljedice za WP Engine, posebno na njihovu mogućnost ažuriranja ključnog alata Advanced Custom Fields (ACF). U kontroverznom potezu početkom ovog mjeseca, WordPress je preuzeo kontrolu nad ACF-om i "račvao" ga u novu, neovisnu kopiju postojećeg softverskog projekta. Pozvali su se na pravila koja dopuštaju modifikacije dodataka bez pristanka originalnog developera u interesu javne sigurnosti.

Zahtjevi WP Enginea

U svojoj sudskoj prijavi, WP Engine traži vraćanje "statusa quo kakav je postojao prije 20. rujna 2024." u vezi s pristupom tvrtke repozitoriju otvorenog koda. Pružatelj hostinga tvrdi da ova akcija ne bi imala negativan utjecaj na tužene i stoga ne bi trebala zahtijevati nikakvo osiguranje. Pravni tim WP Enginea naglasio je potrebu da se ove zaštite prošire izvan same tvrtke, obuhvate njezine podružnice, partnere, zaposlenike, korisnike i kupce. Početkom ovog mjeseca, Mullenweg je implementirao novu mjeru na prijavu na WordPress.org, o čemu smo pisali. Također, nekim nezadovoljnim kritičarima onemogućen je pristup na zajednički Slack kanal.

Duboko podijeljena zajednica

Spor oko WordPressa izaziva raspravu u tehnološkoj zajednici. Pregledali smo reakcije nekih poznatih i utjecajnih pojedinaca u tehnološkoj zajednici i zaključili da je duboko podijeljena.

Jeff Bonforte (@bonforte), iskusni tehnološki stručnjak s iskustvom u Yahoou i Grindru, podržava Matta Mullenwega. On tvrdi da je WP Engine, u vlasništvu investicijskog fonda Silverlake, vjerojatno namjeravao sugerirati povezanost s WordPressom. Bonforte smatra da WP Engine ne treba promatrati kao malog, neovisnog developera.

Suprotno stajalište iznosi Jeremiah Prummer (@JeremiahPrummer), izvršni direktor KnoCommercea. Iako dugogodišnji korisnik WordPressa i nekadašnji Mullenwegov poštovatelj, Prummer sada vjeruje da Matt "u potpunosti griješi" u ovoj situaciji. Naglašava svoju nepovezanost s WP Engineom, sugerirajući nepristranost svog mišljenja.

Gergely Orosz (@GergelyOrosz), poznati bloger i bivši zaposlenik Ubera i Skypea, oštro se protivi Bonforteovom stajalištu. Orosz vidi Automattic (Mullenwegovu tvrtku) kao agresora, tvrdeći da njihovo preuzimanje kontrole nad WP Engineovim dodatkom i korisnicima krši etiku otvorenog koda. On prikazuje WP Engine kao tvrtku koja je jednostavno razvijala korisne WordPress dodatke prije Automatticove intervencije.

David Heinemeier Hansson, DHH (@dhh), tvorac Ruby on Railsa i suvlasnik te tehnički direktor 37signalsa, snažno podržava pravnu akciju WP Enginea protiv Automattica. On opisuje WP Engineov zahtjev za privremenom sudskom zabranom kao "iznimno razuman", nadajući se brzoj odluci suda u korist WP Enginea. DHH karakterizira Automatticove postupke kao "otimanje" Advanced Custom Fields (ACF) dodatka, sugerirajući da smatra njihovo preuzimanje neopravdanim i agresivnim.

Stan Chudnovsky (@stan_chudnovsky), bivši član uprave Mete, snažno podržava Matta Mullenwega, hvaleći ga kao principijelnog i ključnog za postojanje WordPressa. On kritizira WP Engine, sugerirajući da imaju koristi od WordPressa bez doprinosa zauzvrat, te preispituje njihovo ogorčenje Mullenwegovim postupcima.

Peter Thomson (@PeterJThomson), tehnički direktor IcehouseVenturesa, povlači paralele s drugim tehnološkim sporovima, poput Apple vs. 37 Signals, upozoravajući na potencijalne slične sukobe u drugim zajednicama otvorenog koda. On vidi WP Engine kao agresora i kritizira podršku velikim korporacijama nasuprot zajednicama otvorenog koda.