Take-Two Interactive planira otpustiti stotine zaposlenika i otkazati neke projekte

Izdavačka kuća Take-Two Interactive je još jedan veliki igrač koji je najavio masovna otpuštanja radnika i zaustavljanje radova na nekim postojećim igrama

Damir Radešić petak, 19. travnja 2024. u 12:09

Prije par dana je Take-Two Interactive izvješćem za medije najavio rezanje troškova nepopularnom metodom otpuštanja radnika u narednim tjednima i mjesecima. Prema planu, val otkaza će zahvatiti pet posto ukupne radne snage koja prema nekim procjenama iznosi oko 9.000 radnika uključenih u direktan razvoj igara, čemu valja pribrojati i pomoćno osoblje u raznim pomoćnim odjelima, pa se procjenjuje da će otkaze dobiti između 500 i 600 zaposlenika, iako bi ta brojka mogla biti i veća.

Take-Two Interactive je godinama kupovao razne razvojne timove, te pod njihovim okriljem djeluju velika imena poput Rockstar Gamesa, Firaxisa, Private Divisiona i mnogi drugi, no nije poznato koji će timovi biti zahvaćeni u ovoj reorganizaciji, kako se u ovim prostorima popularno naziva dijeljenje otkaza i tapšanje po ramenu. Teško da će nesretna sudbina zadesiti Rockstar, obzirom da se oko šestog nastavka serijala Grand Theft Auto podiže toliko prašine i zna se da je GTA zlatna koka glede zarade, no primjerice njihova podružnica Zynga i još neke koje su orijentirane na mobilne naslove su izgledne mete menadžera željnih uštede.

U veljači je Take-Two Interactive objavio kako trenutno rade na 17 velikih projekata od kojih sedam potpisuje Private Division, četiri srednja nalik na LEGO 2K Drive, kao i šest "novih verzija postojećih igara", odnosno remastera, te 18 mobilnih igara, pa će kao posljedica reduciranja radne snage neki od njih biti zasigurno otkazani. Moramo uočiti da je ovo samo nastavak "godine otkaza" obzirom da je takve akcije najavila i djelomično ili u potpunosti provela nekolicina velikih tvrtki poput Embracer Groupa, Riot Gamesa, Microsofta i Sonyja, no zanimljivo je da Take-Two Interactive i dalje planira preuzeti developere Broderlandsa, Gearbox Entertainment, za 460 milijuna dolara i da je dogovor praktički finaliziran.