Manji val otkaza u Meti, uz izliku "usklađivanja resursa"

Meta je ove srijede ponovno započela s otpuštanjima zaposlenika u Instagramu, WhatsAppu i Reality Labsu, gdje provodi manju reorganizaciju unutar više timova

Sandro Vrbanus četvrtak, 17. listopada 2024. u 12:49
📷 Mark Zuckerberg / Facebook
Mark Zuckerberg / Facebook

Nekolicina zaposlenika Mete iz odjela zaduženih za Instagram, WhatsApp te iz odjela za virtualnu stvarnost Reality Labs na društvenim mrežama se ovoga tjedna oglasila uz poruku da su otpušteni. Timovi u tim odjelima prolaze kroz reorganizaciju, no prema prvim informacijama val otkaza, započet u srijedu, neće biti masovan kao neki ranije. Naprotiv, riječ je navodno tek o manjim prilagodbama pojedinih timova.

Reorganizacija timova

Kad se doznalo o svemu tome, iz The Vergea su kontaktirali Metu i dobili objašnjenje: "Danas nekoliko timova u Meti radi promjene kako bi osigurali da su resursi usklađeni s njihovim dugoročnim strateškim ciljevima i strategijom lokacije", diplomatski je odgovor njihovog glasnogovornika. Nisu potvrdili koliko će ljudi dobiti otkaz niti kako će to točno utjecati na njihovo poslovanje.

Izvori iz same kompanije govore o tome da su nekima već ponuđena druga radna mjesta unutar organizacije, a onima koji se s tim ne slože pripremljene su otpremnine. U posljednje vrijeme Meta nije otpuštala radnike. Dva velika vala otkaza dogodila su se 2022. i 2023. godine, kada je kompaniju bilo napustilo po 11, odnosno 10 tisuća zaposlenih, uz smanjenje novih zapošljavanja tijekom prošle godine, koju je Mark Zuckerberg bio proglasio "godinom efikasnosti".