Izazivači Nvidije: Nova era startupova cilja na liderov tron

Nvidia je neprikosnoveni lider u proizvodnji čipova. Međutim, nova generacija startupova sprema se prodrmati tržište hardverske podrške za AI zadatke, i barem mali dio uzeti za sebe. Tko su mogući Nvidijini "konkurenti"?

Ivan Podnar četvrtak, 11. srpnja 2024. u 21:00

Dok se industrija umjetne inteligencije nastavlja razvijati vrtoglavom brzinom, bitka za dominaciju na tržištu AI čipova postaje sve intenzivnija. Hoće li neki od ovih izazivača uspjeti ugroziti Nvidijinu poziciju koja kontrolira 80 posto tržišta pa će to tržište postati raznolikije, ostaje da se vidi.

Enigmatičke evaluacije

Jedno je sigurno, era inovacija AI hardvera tek počinje. Ova evolucija tržišta AI čipova nije samo tehnološko pitanje, već ima potencijal transformirati način na koji se razvijaju i implementiraju AI sustavi. Desetak je ključnih kompanija koje predvode ovu revoluciju u AI hardveru. Neki od njih su tek nekoliko godina stari, a neki duže i u posljednje vrijeme su se reorganizirali. Većina ima sjedište na zapadnoj obali SAD-a a nekoliko je i u drugim zemljama. Ono što je zajedničko: u njih se slijevaju silne investicije. Kod mnogih se uočava nesrazmjer između dokaznih tržišnih prihoda i procijenjene tržišne vrijednosti pa mnogi mogu s pravom reci da smo svjedoci napuhavanja balona. Hoće li prsnuti, pitanje na koje svi čekaju odgovor.

Među najistaknutijima su Groq, Cerebras, d-Matrix, Etched, Extropic, SiMa.ai, Lightmatter, Rain AI, Tenstorrent, SambaNova i Modular i nekoliko sa sjedištem van SAD-a. Svaka od ovih tvrtki donosi svoj jedinstveni pristup razvoju AI čipova i poziciji na tržištu.

Groq predvodi val

Na čelu konkurenata Nvidiji nalazi se Groq. Tvrtka je upravo dobila ulaganje više od 300 milijuna dolara. To bi moglo podići tržišnu vrijednost Groqa na gotovo nevjerojatnih 2,2 milijarde dolara. Jonathan Ross, suosnivač Groqa i jedan od izumitelja Googleovog specijaliziranog čipa, stoji iza tehnologije koja obećava izvođenje LLM-ova u djeliću sekunde.

Cerebras, još jedan ozbiljan izazivač, nedavno je ponio prijavu za izlazak na tržište dionica, što signalizira rastuće povjerenje investitora u AI hardverske startupove. Cerebras, tehnički i nije startup jer je osnovan 2016. godine, pa je do sada već prikupio 720 milijuna dolara investicija. Tvrde da njihov najnoviji čip, Wafer Scale Engine 3, može trenirati AI modele 10 puta veće od trenutno najvećih u industriji. Nova procjena sugerira vrijednost tvrtke od oko 2,5 milijardi dolara, u usporedbi s prethodnih 4 milijarde.

Etched, nedavno dobitnik investicije od 120 milijuna dolara, sa sjedištem u Silicijskoj dolini, razvija čipove koji se ističu energetskom učinkovitošću što je danas od posebne važnosti.

D-Matrix se fokusira na in-memory computing arhitekturu za efikasno pokretanje velikih jezičnih modela.

Extropic je ambiciozan startup sa sjedištem u San Franciscu. Tvrtka je privukla značajnu pažnju investitora, što je rezultiralo procjenom vrijednosti od oko 300 milijuna dolara u njihovoj posljednjoj rundi financiranja.

SiMa.ai je tvrtka sa sjedištem u San Joseu, Kalifornija, s posebnim fokusom na edge computing aplikacije. Nedavno je prikupljeno 80 milijuna dolara, što je podiglo njihovu ukupnu procijenjenu vrijednost na preko 400 milijuna dolara.

Lightmatter je startup sa sjedištem u Bostonu, Massachusetts, koji razvija fotonske čipove za ubrzanje AI procesiranja. Procijenjenu vrijednost je preko 1 milijarde dolara.

Rain AI je startup sa sjedištem u Silicijskoj dolini koji razvija napredne AI čipove koristeći jedinstvenu arhitekturu temeljenu na neuromorfnom računarstvu.

Modular je startup sa sjedištem u San Franciscu, Kalifornija, osnovan 2022. godine vrijedan 130 milijuna dolara. Modularov glavni cilj je razviti softversku alternativu Nvidijinoj CUDA platformi.

SambaNova Systems, Palo Alto, Kalifornija, osnovan 2017. godine i brzo je postala jedan od najvrjednijih AI startupova, prikupivši preko 1,1 milijardu dolara u financiranju, što je rezultiralo procijenjenom vrijednošću od više od 5 milijardi dolara

Van SAD-a

Izraleski Hailo se fokusira na AI čipove za edge computing, posebno za primjene u autonomnim vozilima, pametnim gradovima i industriji.

Kandaski Tenstorrent razvija AI čipove s jedinstvenom arhitekturom koja obećava veću fleksibilnost i efikasnost.

Taalas, finsko-švedski startup, ističe se po jedinstvenoj hibridnoj arhitekturi koja kombinira elemente GPU-a i ASIC-a, koja se može brzo skalirati od edge uređaja do masivnih data centara.

Graphcore, sa sjedištem u Bristolu, Engleska, razvija procesore optimizirane za paralelnu obradu podataka.

Cambricon je vodeći kineski proizvođač AI čipova, osnovan 2016. godine. Također iz Kine je Horizon Robotics fokusiran na razvoj AI čipova za autonomna vozila i IoT uređaje. I na kraju još jedan kineski, Biren Technology.