Google planira premjestiti proizvodnju svojih mobitela u Indiju

Apple je još 2020. godine najavio da premješta dijelove svoje proizvodnje u Indiju, a isto to sada planira učiniti i Google

Matej Markovinović srijeda, 21. lipnja 2023. u 13:42
Google Pixel 7 Pro.  📷 Foto: Google
Google Pixel 7 Pro. Foto: Google

Googleovi Pixeli uskoro bi se mogli proizvoditi u Indiji. Prema najnovijem izvješću Bloomberga, tvrtka je već neko vrijeme u pregovorima s indijskom podružnicom Foxconna, Dixon Technologiesom i Lava Internationalom, kao potencijalnim partnerima za proizvodnju mobitela.

Naime, Indija se proteklih godina postavila kao održiva alternativa Kini za proizvodnju mobitela i ostalih tehnoloških uređaja, ponajviše zahvaljujući negativnim utjecajima pandemije Covida. Ovim potezom, Google bi postao samo jedna od globalnih tehnoloških tvrtki koji su odlučili svoju proizvodnju premjestiti na teritorij najmnogoljudnije države na svijetu.

Primjerice, Apple je još 2020. godine prebacio proizvodnju pojedinih modela iPhonea iz Kine u Indiju, a krajem prošle godine isto to je učinio i za slušalice AirPods i Beats. Kao što smo pisali u listopadu prošle godine, analitičari vjeruju da je prebacivanje proizvodnje u Indiju dobar potez, jer se proizvodna baza, koja je trenutno visoko koncentrirana u Kini, diversificira.

Od svega ovoga „dio kolača“ uzima i Indija, koja se u svijetu sve više predstavlja kao proizvodna sila, što, na kraju krajeva, privlači i ostale tvrtke da tamo presele svoju proizvodnju.