Appleu pali prihodi, ali opet ruše rekorde

Usprkos padu prihoda od tri posto, Apple je u prvom kvartalu 2023. godine zabilježio rekordno korištenje njihovih usluga te rekordnu prodaju iPhonea. Sada imaju preko dvije milijarde aktivnih uređaja

Matej Markovinović subota, 6. svibnja 2023. u 12:25
📷 Foto: Unsplash, Laurenz Heymann
Foto: Unsplash, Laurenz Heymann

Apple je objavio financijsko izvješće za prvi kvartal ove godine, koje navodi da je tehnološki gigant iz Cupertina između siječnja i ožujka 2023. imao 94,8 milijuna dolara prihoda. Radi se o padu od 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ipak, Apple je zabilježio rekordnu prodaju iPhonea, kao i rekordno korištenja njihovih usluga poput App Storea, Apple Musica, Apple Paya i iClouda. Tvrtkine usluge sada imaju 975 plaćenih pretplatnika, što je za 150 milijuna više nego 2022. godine, a izvješće otkriva i da je broj aktivnih uređaja prešao dvije milijarde.

„Nastavljamo dugoročno ulagati i provoditi naše ciljeve, uključujući postizanje velikog napretka prema izgradnji ugljično neutralnih proizvoda i opskrbnih lanaca do 2030. godine“, priopćio je izvršni direktor Applea, Tim Cook.

U izvješću je također navedeno da je Apple isplatio 23 milijarde dolara dioničarima te je jedanaestu godinu zaredom tromjesečna dividenda povećana. Prema odluci Upravnog odbora Applea, ona sada iznosi 0,24 dolara po dionici, što predstavlja povećanje od četiri posto.

Cijelo Appleovo financijsko izvješće, moguće je pronaći na sljedećoj poveznici.