Saudijci kupuju do stotinu letećih taksija njemačkog Liliuma

Aviokompanija Saudia Group obvezala se kupiti 50 električnih letjelica Lilium Jet, s mogućnošću proširenja ugovora na njih još 50, pa postati prvi bliskoistočni prijevoznik s eVTOL-ima u ponudi

Sandro Vrbanus subota, 20. srpnja 2024. u 21:50

Njemački proizvođač letećih električnih taksija s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL), Lilium, potpisao je veliki prodajni ugovor s avioprijevoznikom Saudia Group iz Saudijske Arabije. Njime je ugovorena prodaja od 50 letjelica Lilium Jet, uz mogućnost proširenja suradnje na njih još 50, čime će Saudia Group postati tržišni lider kad je riječ o tom tipu letjelica na području regije MENA (Bliskog istoka i sjeverne Afrike).

Prijevoznik se ovime jasno odredio prema električnoj budućnosti regionalnog aviotransporta, a kao dobavljača je odabrao njemački startup, koji im nudi vodeće svjetske performanse i ekonomsku isplativost letjelica.

Prilika na Bliskom istoku

Prema specifikacijama, Lilium Jet omogućava dolet od oko 175 kilometara, brzinom od oko 250 km/h, a pritom može prevesti do šest putnika. Pogon mu je električni, a energija iz ugrađenih baterija prenosi se u čak 30 elektromotora, smještenih unutar glavnih krila i prednjih horizontalnih stabilizatora (kanarda). Prilikom polijetanja i slijetanja oni se zakreću prema dolje, omogućavajući vertikalnu komponentu pogona, pa potom mijenjaju konfiguraciju da bi Lilium Jet mogao horizontalno letjeti poput klasičnog zrakoplova.

Jednostavnost korištenja, brzina i niska razina buke ovoj će letjelici omogućiti brzi i efikasan gradski ili međugradski prijevoz poslovnih putnika, posjetitelja raznih događaja, turista, sportaša i svih ostalih koji će si to moći priuštiti. S obzirom na sva ulaganja u spektakularnu infrastrukturu i popratne događaje u Saudijskoj Arabiji, potencijalnih putnika vjerojatno neće nedostajati. Planira se skraćivanje vremena potrebno za transport među saudijskim gradovima, zahvaljujući izbjegavanju prometnih gužvi, ovim letjelicama bude i do 90%.

Saudijski avioprijevoznik očekuje prve isporuke eVTOL Lilium Jetova 2026. godine. Proizvođač ističe da im je ovo jedan od većih ugovora. Dosad su, naime, potpisali fiksne ugovore za rezervaciju ili kupnju 106 letjelica, 76 opcionalnih te imaju dodatnih 600-tinjak komada ugovorenih manje formalnim pismima namjere. Kompanija Lilium osnovana je u Münchenu 2015. godine i broji više od tisuću zaposlenih.