Lenovo Yoga Slim 7x opravdava svoje ime, a uz tanak profil ima OLED ekran i Snapdragon procesor

ARM procesori probili su se i do Yoga Slim 7X serije koja sada uz premium dizajn, metalno kućište i OLED ekran dolazi i sa Snapdragon procesorom. Iako još postoje izazovi oko kompatibilnosti aplikacija, s druge strane dobivate više od 20 sati trajanja baterije

Bug.hr petak, 25. listopada 2024. u 06:00
 
SPECIFIKACIJE – Lenovo Yoga Slim 7x
Ekran 14,5” / 2944 x 1840 / OLED / 90 Hz
Procesor Snapdragon X Elite X1E78100 Processor (12 jezgri, 3,40 GHz)
Grafička kartica Snapdragon Qualcomm Adreno GPU
Memorija 32 GB LPDDR5
Disk 1 TB NVMe PCIe
Mreža WiFi 7 802.11BE (2 x 2), Bluetooth 5.4
Konektori 3 × USB C
Masa 1,28 kg
Dimenzije 325 × 225,15 × 12,9 mm
Operacijski sustav Windows 11 Home
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.830,00 eura

U mnoštvu modela unutar Yoga branda, Slim 7x ističe se kvalitetom izrade, tankim profilom i OLED zaslonom. Kako već nekoliko godina Yoga nudi i uređaje koji nisu 2-u-1, tako niti ovaj Slim 7x nema konvertibilne mogućnosti. Najveća posebnost uz brojne premium opcije je prelazak na ARM arhitekturu koja donosi vrlo solidne mogućnosti, dugo trajanje baterije, ali i neke izazove oko kompatibilnosti softvera.

Yoga Slim 7X ima tanko metalno kućište, minimalistički dizajn i masu od 1,28 kg
Yoga Slim 7X ima tanko metalno kućište, minimalistički dizajn i masu od 1,28 kg

Izgled, masa i dimenzije među najvećim su snagama ove serije. Aluminijsko tamno plavo kućište (cosmic blue) s minimalističkim pristupom bez dodatnih elemenata po sebi ima i military standard certifikat što znači da će uz dobar izgled podosta toga izdržati u svakodnevnom korištenju. Sa samo 12,9 mm debljine, ovdje se radi o jednom od tanjih laptopa, a i masa od 1,28 kilograma potvrđuje da se radi o uređaju koji bez problema opravdava naziv ultraprijenosnika. Na vrhu monitora nalazi se ispupčenje u kojemu je smještena 1080p web kamera sa zaštitnim pokrovom i IR senzorom za logiranje u Windows Hello.

Velika prednost laptopa je OLED ekran s 90 Hz koji uz ogroman kontrast i visoku svjetlinu ima i DisplayHDR True Black 600 certifikat te pokriva 100% DCI-P3 spektra
Velika prednost laptopa je OLED ekran s 90 Hz koji uz ogroman kontrast i visoku svjetlinu ima i DisplayHDR True Black 600 certifikat te pokriva 100% DCI-P3 spektra

Sam ekran je velika prednost ovog modela. Radi se o OLED panelu dijagonale 14,5 inča te visoke rezolucije od 2944 x 1840 piksela. Ekran ima stopu osvježavanja od 90 Hz, postiže iznimnu svjetlinu od 1000 cd/m2 te pokriva 100% DCI-P3 spektra. Ekran dolazi i s VESA DisplayHDR True Black 600 certifikatom te podržava HDR prikaz. Tipkovnica ima velik razmak između tipki, pozadinski je osvjetljena i dolazi s hodom tipki od 1,5 mm. Zamjerka bi mogle biti stisnute tipke za smjer. Pored tipkovnice s obje strane su se smjestili zvučnici kojih ima ukupno četiri i laptop dolazi s Dolby Atmos podrškom.

Velika promjena dogodila se ispod dopadljive vanjštine gdje je glavnu ulogu preuzeo Snapdragon X Elite X1E78100 procesor koji ima 12 jezgri i nije najjači u ponudi, ali i tako donosi dovoljno snage za bezbrižno korištenje svih kompatibilnih aplikacija za multimediju, uredski rad, kao i neke zahtjevnije poput onih za obradu fotografija. Kao i ostali Snapdragon procesori za Windows okruženje, ovaj čipset dolazi s posebnim NPU jedinicama za iskorištavanje AI mogućnosti Copilota i drugih aplikacija. Uz Snapdragon procesor dolazi i Qualcommova integrirana Adreno grafička kartica, a uz to sustav u početnoj konfiguraciji ima 16 GB radne memorije te 512 GB SSD. Cijena kod predstavljanja ovakve konfiguracije na stranom tržištu je bila oko 1199 dolara. Kod nas ovaj laptop još nije stigao do svih poznatijih trgovina, ali ga je u konfiguraciji s 32 GB i terabajtnim diskom moguće naručiti za 1830 eura.

Na području sučelja nije osobito opremljen te dolazi s tri USB C porta koji podržavaju power delivery i alternativnu DisplayPort funkcionalnost. Izostali su HDMI, USB A i utor za slušalice, pa ćete za ove stvari trebati posebne nastavke. Istovremeno Yoga Slim 7x donosi napredne mrežne mogućnosti u vidu WI-Fi 7 i Bluetooth 5.4 standarda. Jedna od najboljih stvari kod ultaprijenosnika koji se zasnivaju na ARM arhitekturi je trajanje baterije, a to je i ovdje slučaj, budući da Lenovo Yoga 7x može potegnuti preko 20 sati na jednom punjenju.