ElevenLabs Reader - aplikacija pogonjena umjetnom inteligencijom pretvara e-knjige u audio knjige

Rješenja temeljena na generativnoj umjetnoj inteligenciji sve su brojnija i sve dostupnija širem krugu korisnika, a ovo je zapravo još jedno. Specijalizira za pretvaranje teksta u govor, a ističe činjenicom da nudi i glasove poznatih osoba…

Matija Gračanin ponedjeljak, 9. rujna 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv ElevenLabs Reader 
Namjena Pretvara e-knjige u audio knjige koristeći AI
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan

Pretvaranje teksta u govor već odavna nije ništa neobično i rješenja koja to omogućuju u tome su sve bolja. ElevenLabs Reader spada u rješenja novijeg datuma, a oslanja se na umjetnu inteligenciju te se iz gomile sličnih rješenja izdvaja nekim zanimljivim mogućnostima.

Sve počinje tako da se otvori korisnički račun, odgovori na nekoliko jednostavnih pitanja, a u zadnjem se koraku već može izabrati između jednog od četiri početna glasa. Nakon toga, moguće je uvesti e-knjige, upisati proizvoljan tekst za koji se želi da bude pročitan, unijeti poveznicu, skenirati tekst kamerom ugrađenom u telefon ili se poslužiti knjigama koje su ponuđene.

Odabirom neke od dodanih datoteka, prikazat će se tekst i automatski će početi konverzija teksta u govor odabranim glasom, a tijekom toga je moguće promijeniti glas putem alatne trake koja će se pojaviti na dnu zaslona s kontrolama kojom se upravlja reprodukcija.

Specifičnost  ElevenLabs Reader svakako je mogućnost korištenja glasova poznatih osoba kao što su Deekap Chopra, James Dean, Sir Laurence Olivier, Burt Reynolds ili Judy Garland,  a tu je i galerija s velikim brojem raznovrsnih glasova koju je moguće i filtrirati prema raznim kriterijima (po jeziku, tipu naracije, kategoriji, godini i spolu).

Da bi stvar bila još zanimljivija, zasad je ElevenLabs Reader sasvim besplatan za korištenje, no u najavi je uvođenje pretplate (vrijedi i spomenuti da nažalost hrvatski jezik nije podržan). Svejedno, ovo je odlična aplikacija koja će poslužiti da se e-knjige vrlo jednostavno pretvore u audio knjige i to na impresivan način.