Od danas u Hrvatskoj prvi put dostupan zemaljski 4K UHD televizijski signal

Već sada je moguće pokrenuti pretraživanje kanala na TV prijamniku koji podržava Ultra High Definition (UHD) kvalitetu slike, pa pronaći eksperimentalni Drugi program HRT-a

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. srpnja 2024. u 20:00

Novo veliko sportsko natjecanje donosi i novi eksperiment u hrvatskom zemaljskom televizijskom prostoru. Od 15. srpnja aktiviran je, naime, probni UHD kanal, Drugi program Hrvatske radiotelevizije, koji će tijekom narednih tjedana prenositi događanja s Olimpijskih igara u Parizu u 4K rezoluciji.

"Provjerite vaše televizore do 26. srpnja kada počinje još jedan spektakl koji ćete moći gledati u UHD-u: najkvalitetnijoj TV slici današnjice koja vam omogućava najrealniji mogući doživljaj praćenja Olimpijskih igara iz vlastite fotelje" – najavljeno je iz HRT-a.

Jedinstveno TV iskustvo

Novi doživljaj olimpijskih sportova s najvišom razinom detalja, intenzivnim bojama i poboljšanim kontrastom rezultat je suradnje Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Odašiljača i veza (OIV). Tehnološki iskorak, koji će mnogi moći doživjeti već ovog ljeta, postavlja temelje za budućnost televizijskog prijenosa u našoj zemlji.

"Eksperimentalni UHD program odašiljat će se sa šest lokacija OIV-a pokrivajući šira područja Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita i Dubrovnika, a čime će se omogućiti prijam ovog sportskog događaja za više od dva i pol milijuna stanovnika Republike Hrvatske. Suradnja s HRT-om ključna je za uspješnu implementaciju ovog tehnološkog iskoraka, a uz to dokazuje i posvećenost pružanju kvalitetne usluge te ujedno postavlja temelje za budućnost televizijskog prijenosa u našoj zemlji. OIV će, kao mrežni operator, osigurati potrebnu infrastrukturu i tehničku podršku za pokretanje UHD odašiljanja na DVB-T2, dok će HRT biti odgovoran za produkciju i prijenos programa", najavio je predsjednik Uprave OIV-a Mate Botica.

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb ističe kako HRT i ovaj put za naše građane pomiče granice u podizanju kvalitete javne medijske usluge: "Velika sportska događanja kod nas su više puta bila testne platforme za nove tehnologije, a na HRT-u kontinuirano pratimo trendove. Nakon Njemačke i nogometa HRT vas vodi u Pariz koji možete doživjeti i bolje nego da ste tamo", poručuje Šveb pozivajući gledatelje koji imaju tu mogućnost da od 15. srpnja pokrenu pretraživanje kanala na TV prijamniku koji podržava UHD kvalitetu slike.

Napomenuo je i da je ovo ujedno i prilika za telekomunikacijske kompanije za preuzimanje signala za sekundarnu distribuciju putem vlastitih platformi. O tome koja od njih će se na to odlučiti pa i putem IPTV-a ponuditi HRT2 u 4K UHD rezoluciji, vjerojatno ćemo više doznati uskoro.

Tehnički detalji

Eksperimentalni HRT2 UHD signal bit će emitiran u rezoluciji 3840x2160 točaka, s frekvencijom od 50Hz (progressive), uz propusnost  od oko 24 Mbit/s, dok će sliku karakterizirati i visok dinamički raspon (HDR). Ne želite li pretraživati frekvencije automatski na televizoru, HRT2 UHD možete pronaći i "ručno", na sljedećim kanalima, ovisno o odašiljaču:

Odašiljač Kanal Područje pokrivanja
Belje "Đuro Podboj" 26 Osijek i šira okolica
Sljeme 42 Zagreb i šira okolica
Učka 43 Rijeka, Primorje i Istra
Vidova Gora (Brač) 43 Split i šira okolica
Labinštica 43
Srđ 29 Dubrovnik i šira okolica

Dostupnost signala možete provjeriti i na interaktivnoj mapi na stranicama OIV-a. Za prijam signala potrebno je imati DVB-T2 televizor koji podržava 4K / UHD signal i koji je spojen na zemaljsku antenu.