Xiaomijev pekinški "mračni pogon": Potpuno automatizirane linije proizvode mobitel svake sekunde

U srcu Pekinga, Xiaomi je otvorio potpuno automatizirani pogon za proizvodnju pametnih telefona, nazvan "mračni pogon”. Sposoban je proizvesti 60 pametnih telefona u minuti bez ljudske intervencije.

Ivan Podnar četvrtak, 11. srpnja 2024. u 13:29

Xiaomijev izvršni direktor Lei Jun objavio je na platformamam X i Weibu da će nova generacija tvornice za proizvodnju pametnih telefona smještena u Changpingu, Pekingu, uskoro biti operativna.

Radi 24 sata dnevno

Xiaomijev "mračni pogon” je potpuno automatizirana tvornica koja radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, koristeći naprednu robotiku i umjetnu inteligenciju za postizanje potpune efikasnosti. Pogon funkcionira bez potrebe za ljudskim nadzorom i samo se oslanja na sustave strojnog učenja koji autonomno upravljaju cjelokupnim proizvodnim procesom.

Bez osvjetljenja i grijanja

Ovaj futuristički i distopijski pogon dizajniran je da radi bez osvjetljenja, grijanja ili drugih sustava kontrole okoliša koji su inače neophodni za radnike. Pogon omogućuje kontinuiran rad uz značajne uštede energije, automatizaciju se proteže na sve aspekte proizvodnje, od sklapanja komponenti do kontrole kvalitete, uključujući i stvaranje okruženja bez prašine pomoću tehnologije uklanjanja čestica na mikronskoj razini.

Mobitel gotov svake sekunde

Inteligentni strojevi, dizajnirani od strane Xiaomijevih inženjera, kontroliraju kvalitetu proizvodnje, omogućujući stvaranje jednog pametnog telefona svake sekunde.

U tvornicu je uloženo približno 330 milijuna dolara, ima površinu od 81.000 četvornih metara i godišnji proizvodni kapacitet od 10 milijuna vrhunskih pametnih telefona. Teoretski, pogon bi mogao proizvesti čak 31,5 milijuna jedinica godišnje ako bi radio neprekidno, što uključuje i nadolazeće sklopive modele poput Xiaomi MIX Fold 4 i MIX Filp.

Ova moderna robotska kovačnica donosi za kompaniju značajne ekonomske i ekološke prednosti. Nema troškova za radnu snagu, osvjetljenje, grijanje i hlađenje, poboljšana je kvaliteta proizvoda i smanjeni je otpad.

Ostaje razglabati o mogućim opasnostima ovog tehnološkog trenda ako se dopusti da stvari izmaknu kontroli.