Osobe s invaliditetom uskoro će lakše moći koristiti iPhone i iPad

Zahvaljujući novim značajkama pristupačnosti koje je predstavio Apple, korisnici s invaliditetom moći će lakše koristiti iPhone i iPad. Očekuje se da će značajke postati dostupne u sklopu novog iOS 17 i iPadOS 17 ažuriranja

Matej Markovinović četvrtak, 18. svibnja 2023. u 19:06
📷 Foto: Apple
Foto: Apple

Apple je objavio na svom službenom blogu da radi na poboljšanju kognitivne, slušne i vidne pristupačnosti svojih proizvoda te je predstavio nove značajke za osobe s invaliditetom – Live Speech, Personal Voice, Detection Mode i Assistive Access.

Naime, Live Speech namijenjen je osobama koje imaju poteškoće s govorom. Riječ je o značajki koja omogućuje korisnicima da tijekom glasovnih i FaceTime poziva pišu ono što bi htjeli reći. Kako bi se dodatno olakšao takav proces konverzacije, moguće je i spremanje nekih najčešće korištenih fraza.

Nadalje, Personal Voice je značajka pomoću koje se može glas „spremiti“ i koristiti, među ostalom, uz već spomenuti Live Speech. Prema riječima Applea, ova značajka namijenjena je onima koji imaju rizik od gubitka sposobnosti govora.

📷 Foto: Apple
Foto: Apple

„Korisnici mogu stvoriti Personal Voice čitanjem nasumičnih tekstova kako bi snimili 15 minuta zvuka na iPhoneu ili iPadu. Ova značajka pristupačnosti koristi strojno učenje na uređaju te se besprijekorno integrira s Live Speechom kako bi korisnici mogli razgovarati svojim osobnim glasom“, objašnjeno je na Appleovom blogu.

Za slabovidne i slijepe osobe, tu je Detection Mode značajka unutar aplikacije Magnifier, koja uz pomoć stražnje kamere može prepoznati i naglas pročitati tekstove na, primjerice, poleđini proizvoda u trgovinama. Assistive Access, s druge strane, prilagođava pojedine aplikacije iPhonea ili iPada, kako bi se smanjilo kognitivno opterećenje.

Sve navedene značajke pristupačnosti postat će dostupne u drugoj polovici ove godine. Iako nema službene potvrde, vjerojatno će stići unutar iOS 17 i iPadOS 17 ažuriranja. Predstavljanje novih inačica operativnih sustava, podsjetimo, zakazano je za početak lipnja.