Apple objavio developerske alate za razvoj aplikacija za Vision Pro

Novi visionOS software development kit (SDK) otvoren je programerima koji bi željeli početi razvijati aplikacije u 3D okruženju, kako bi bili spremni na tržišno lansiranje naglavnika Vision Pro

Sandro Vrbanus petak, 23. lipnja 2023. u 10:23

Samo koji tjedan po predstavljanju svojeg novog proizvoda, naglavnika za virtualnu i proširenu stvarnost Vision Pro, Apple je developerima otvorio razvojno okruženje za njegov visionOS. Appleovo prvo "prostorno računalo", kako ga nazivaju, dat će developerima mogućnost razvoja aplikacija sa sučeljem smještenim u virtualnom svijetu, s "beskonačnim" radnim površinama koje okružuju samog korisnika, kao i uz inovativne načine interakcije s aplikacijama.

Developeri, navalite

Otvaranje developerskih alata dostupnih unutar visionOS SDK pokazat će što je sve ovaj operacijski sustav sposoban podržati te bi trebao otvoriti nove vidike programerima, dizajnerima aplikacija i kompanijama koje se žele uključiti u novi Appleov ekosustav. Iz Applea kažu kako će moćne i jedinstvene mogućnosti uređaja Vision Pro dati programerima okruženje za razvoj do sada neviđenih iskustava unutar aplikacija, bile one iz područja produktivnosti, dizajna, igara ili slično.

Osim otvaranja developerskog okruženja, Apple je najavio kako će sljedećeg mjeseca otvoriti i developerske laboratorije u Cupertinu, Londonu, Münchenu, Šangaju, Singapuru i Tokiju, gdje će developeri moći iz prve ruke testirati Vision Pro, iskušati svoje aplikacije na njemu te dobiti podršku Appleovih inženjera. Uz ove su najave podijelili i nekoliko kratkih demo video isječaka, koje možete vidjeti unutar ovog teksta, a u kojima su prikazani neki od koncepata aplikacija za Vision Pro.

Apple Vision Pro ima zadatak prenijeti računalstvo u virtualni svijet, a developerima će za to biti dostupni svi potrebni im alati. "Iskorištavanjem prostora oko korisnika, prostorno računalstvo otključava developerima nove prilike i omogućava im osmisliti nove načine za povezivanje korisnika, povećanje produktivnosti i uživanje u novim oblicima zabave. Jedva čekamo vidjeti što će naša developerska zajednica izmaštati", poruka je iz kompanije.

Uz poznate tehnologije i okruženja kao što su Xcode, SwiftUI, RealityKit, ARKit ili TestFlight, aplikacije za visionOS izrađivat će se putem novog alata Reality Composer Pro, specijaliziranoga za trodimenzionalno sučelje, modele, animacije slike i zvukove. Od sljedećeg mjeseca bit će otvoren i pristup Unityjevim alatima za izradu novih ili portanje postojećih rješenja na visionOS.