Ventusky – prognoza vremena uz prognostičke mape, radar i mnoštvo meteoroloških podataka

Činjenicu da su se vremenski uvjeti i klima promijenili potvrđuju i sve češći i dulji vremenski ekstremi, a kako bi se lakše snalazilo u katkada vrlo neugodnom vremenu, dobro će doći aplikacija poput ove, koja nudi prognostičke mape, radar i mnoštvo drugih podataka…

Matija Gračanin srijeda, 17. srpnja 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Ventusky 
Namjena Prognoza vremena s nizom meteoroloških podataka
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan / 9,99 eur (Premium)

Aplikacije za prognozu vremena jednu su od najčešće korištenih aplikacija na pametnim telefonima, pa ni ne čudi da je izbor takvih aplikacija iznimno raskošan. Ventusky je još jedna aplikacija za prognozu vremena, no koja se od većine tradicionalnih aplikacija toga tipa razlikuje po tome što se usredotočuje na prikaz radara i prognostičkih mapi.

Jedan od ciljeva aplikacija nije samo dati pregled trenutačnih meteoroloških podataka za praktično bilo koju lokaciju u svijetu, nego želi podići svijest o meteorološkim događajima u atmosferi, pa je samim time dijeljenje podataka skupa sa slikama i vizualizacijama dopušteno sasvim besplatno uz navođenje izvora.

Sama se aplikacija oslanja na niz dobro poznatih izvora meteoroloških podataka, a sve je prikazano na karti svijeta skupa sa slojevima. Tako je u svakome trenutku moguće vidjeti snagu i kretanje vjetra, temperature, padaline, razvoja i kretanje oblaka, oluje i druge meteorološke podatke i događaje i to sve u stvarnom vremenu.

Naravno tu je i prognoza vremena prikazana na sličan način za dane koje slijede, zatim i klasičan prikaz prognoze i aktualnih vremenskih uvjeta slično kao što to rade i druge aplikacije (meteogram), a tu su i druge sitnice i detalji. Osnovna inačica aplikacije je besplatna, no tu je i izdanje Premium koje stoji 9,99 eura godišnje s kojim se dobivaju dodatni podaci, neograničene notifikacije i druge sitnice.