Routes - besplatna aplikacija za navigaciju i simulaciju navigacije s podrškom za GPX i KML

Routes je relativno popularna besplatna aplikacija koja omogućava učitavanje GPX i KML formata te nudi navigaciju (ili simulaciju navigacije) na temelju učitanih podataka, a sve kako bi se ili planirala neka aktivnost na otvorenom ili se jednostavno aplikacija iskoristila za tek običnu – navigaciju…

Matija Gračanin petak, 2. lipnja 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Routes 
Namjena Besplatna aplikacija za navigaciju
Android Play Store
iOS Nema
Cijena Besplatan

Routes je sasvim besplatna  aplikacija koja se specijalizira za aktivnu navigaciju, a koja pritom nudi i razne mogućnosti za planiranje te praćenje putovanja. Štoviše, Routes omogućava praćenje putovanja u stvarnom vremenu, prikazujući trenutnu lokaciju, preostalo vrijeme i udaljenost do cilja, kao i druge podatke.

Moguće je aktivirati glasovnu navigaciju, a tu je i podrška za učitavanja offline mapa pa se navigacija može koristiti i onda kada nije dostupna internetska veza. Doduše, ključna prednost aplikacije nalazi se u činjenici da omogućava učitavanje GPX i KML datoteka što znači da je unaprijed moguće planirati svoje kretanje i simulirati samo navigaciju ili jednostavno iskoristiti klasičnu navigaciju na temelju učitanih podataka.

Osim toga, Routes podržava i snimanje kretanje koje se onda mogu pohraniti upravo kao GPX datoteke pa ih se može podijeliti s drugima; nešto što će sigurno biti zanimljivo onima koji obožavaju provoditi vrijeme na otvorenom planinareći ili vozeći bicikl. Aplikaciju je jednostavno koristiti, a navigaciju će se pokrenuti nakon učitavanja datoteka ili tako da se na prikazanoj mapi ručno namjesti željeno odredište.

Za prikaz mape oslanja se ili na Google Maps ili na OpenStreetMap (sve je moguće podesiti u konfiguraciji), tu je podrška za sliku-u-slici, glasovna navigacija može raditi i u pozadini, a tu su i mnoge druge mogućnosti. Ukratko, ovo je praktična i posve besplatna aplikacija za navigaciju ponajprije namijenjena svima onima koji uživaju u planinarenju, biciklizmu, skijanju ili drugim aktivnostima na otvorenom.