Flying Calmly - pomaže otkriti očekivanu razinu turbulencije tijekom putovanja zrakoplovom

Riječ je o zanimljivoj i potencijalno korisnoj aplikaciji koja je ponajprije namijenjena onima koji često moraju putovati zrakoplovima, a koja nudi prognozu očekivane razine turbulencije tijekom putovanja zrakoplovom…

Matija Gračanin srijeda, 14. kolovoza 2024. u 05:35
OSNOVNI PODACI
Naziv Flying Calmly
Namjena Aplikacija za prognozu turbulencije
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan

Turbulencija je sasvim uobičajena pojava tijekom putovanja zrakoplovom, no razina turbulencije može itekako varirati i tako ozbiljno utjecati na ugodu samoga putovanja, pogotovo na letovima koji traju dulje ili tijekom lošijih vremenskih uvjeta. Flying Calmly zanimljiva je aplikacija koja nudi prognozu očekivane razine turbulencije za praktično bilo koji let.

Premda je namijenjena onima koji često moraju putovati zrakoplovom, dobro će doći svima koje čeka let kako bi bili spremni ako se tijekom leta očekuju nešto izraženije turbulencije. Sama aplikacija podatke za prognozu prikuplja s javno dostupnih izvora (NOAA) te izračunava moguću razinu turbulencije, a prognoza se generira 36 sati prije leta i nakon toga osvježava svakih šest sati.

Tu je i prikaz globalne interaktivne mape s aktualnim podacima o stanju atmosfere (prikaz je moguće filtrirati prema visini) te čimbenika koji utječu na turbulenciju, a korisno je i to što koristi senzore ugrađene u smartfon kako bi se tijekom leta u stvarnom vremenu moglo pratiti kretanje zrakoplova te aktualni uvjete.

Samu je aplikaciju vrlo jednostavno koristiti, a sve što je potrebno jest unijeti broj leta te pričekati da se prikaže prognoza (zgodno je to što aplikacija može snimiti predstojeći let i onda prikazati prognozu prije samoga leta). Da bi stvar bila još bolja, aplikacija se može koristiti sasvim besplatno.