Svemirski lov na blago: 62 bitcoina bit će nagrada onome tko ih prvi ugrabi – na Mjesecu

Projekt Nakamoto_1 prvi je svemirski lov na skriveno blago, bit će otvoren krajem godine, a bogatu nagradu na Mjesec će postaviti kompanija LunarCrush i čekati da je netko odande pokupi

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. travnja 2023. u 14:10

Američka kompanija LunarCrush, koja se bavi kriptovalutama, organizirat će jedinstveni lov na skriveno blago, i to u svemiru. Naravno, riječ je o potezu za privlačenje pozornosti, no svakako je zanimljiv način na koji misle organizirati ovaj natječaj. U sklopu nadolazeće privatne misije MAPP, koja će poslati autonomni rover u blizinu južnog pola Mjeseca, LunarCrush će tamo s njime poslati i privatni ključ za otključavanje vrijedne nagrade – 62 bitcoina, danas vrijednih oko 1,75 milijuna dolara.

Tko prvi, njegovo

Prvi svemirski putnik koji potom dođe do rovera, imat će priliku pročitati taj ključ i njime otvoriti virtualnu "škrinju s blagom". Kada će to biti i koliko će 62 bitcoina tada vrijediti, možemo samo nagađati.

Prije lansiranja misije, koje se očekuje SpaceX-ovom raketom u zadnjem tromjesečju ove godine, organizatori lova na blago prodavat će liniju NFT-a, a prikupljenim će sredstvima financirati slanje nagradnog paketa na Mjesec. Detalji cijelog projekta Nakamoto_1 objavljeni su na njihovim stranicama.

Organizatori poručuju da je njihov svemirski lov na blago projekt kojim se želi popularizirati Web3 tehnologija, kao i nadahnuti nova generacija svemirskih istraživača. "Kada si postavite naizgled nedokučivi cilj, inovativnost koja se potom događa može biti nevjerojatna. Naš je cilj inspirirati ljude na izgradnju zajednice, koja će otključati novo poglavlje istraživanja", poručio je Joe Vezzani, direktor LunarCrusha te dodao: "Naša je vizija imati učenike, skupine, kompanije, pa čak i DAO-e (decentralizirane autonomne organizacije) kako surađuju na tome da dođu do Mjeseca i podijele nagradu. Bit će to kao zlatna karta Willija Wonke u eri Weba3".

Privatni ključ bit će ugraviran na pločicu, koja će potom biti postavljena na lunarni rover. Proces izrade bit će takav da nitko neće znati taj ključ, tj. on će postati dostupan samo onome tko ga pronađe na Mjesecu.