Patent opisuje kako bi se automobil pretvorio u igraću konzolu

Senzori, ekrani i ostali uređaji standardno ugrađeni u automobile mogli bi se iskoristiti i za poboljšanje iskustva gaminga, smatraju u General Motorsu, pa su svoju ideju i prijavili kao patent

Sandro Vrbanus utorak, 22. veljače 2022. u 22:17

Američki proizvođač automobila General Motors ima ideju kako od automobila stvoriti okolinu pogodnu za igranje videoigara. Prema patentu koji su prijavili još u ljeto 2020. godine, a nedavno je učinjen dostupnim javnosti, igranje u vozilu moglo bi biti značajno poboljšano zahvaljujući tehničkim dodacima koje moderni automobili već ionako imaju na raspolaganju.

GM-ova patentna prijava tako opisuje "gaming sustav" koji uključuje interaktivne videoigre pohranjene u memoriji računala u automobilu, a s kojim u suradnji mogu funkcionirati razni senzori automobila.  Senzori, primjerice, mogu odrediti kreće li se vozilo, pa na temelju toga prilagoditi gameplay igre i virtualno okruženje koje se postavlja pred igrače. Primjerice, avatar igrača u igri može se kretati brzinom koja je uvjetovana brzinom vozila.

Spoj virtualnog i stvarnog svijeta

Nadalje, senzori na automobilu mogu zabilježiti trenutačne meteorološke prilike, a digitalna igra bi se potom prilagodila tome – bilo kakve vremenske prilike iz stvarnosti bile bi preslikane i u virtualni svijet.

Iz patentne prijave
Iz patentne prijave

Ovakve igre bi se igrale putem ekrana ugrađenih u automobil, a kao ulazne jedinice (naravno, u slučaju da je vozilo parkirano) mogli bi poslužiti i volan, signalna truba, pedale gasa i kočnice, GPS sustav, i slično. Za reprodukciju zvuka koristio bi se ugrađeni audio sustav, a igra bi mogla dobiti na interaktivnosti i uključivanjem klimatizacijskog sustava – koji bi, pak, prilagodio temperaturu unutrašnjosti vozila onoj u virtualnom svijetu igre.

Osim ekrana prisutnih u vozilu, igre bi se mogle izvoditi i na naglavnim setovima za virtualnu stvarnost, stoji u patentnoj prijavi.