Astronauti tijekom svemirske šetnje izgubili torbu s alatom

Tijekom posljednje obavljene svemirske šetnje, protekloga četvrtka, dvoje astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji zametnulo je jednu torbu s alatom, koja sada slobodno leti orbitom

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. studenog 2023. u 14:43

Protekloga četvrtka dvoje NASA-inih astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji obavilo je višesatnu svemirsku šetnju. Tijekom nešto više od 6 i pol sati izvan postaje zamijenili su set baterija na mehanizmu koji upravlja solarnim pločama postaje. Osim toga, s postaje su demontirali jednu ručku, što je potrebno za buduću instalaciju sklopivog solarnog panela, a uspjeli su odraditi i nešto "cable managementa". Propisno su, naime, konfigurirali jedan kabel koji se greškom nalazio u vidnom polju jedne kamere ISS-a. Ova svemirska šetnja imala je cilj i ukloniti jedan stari komunikacijski uređaj s postaje, no za taj proces više nije bilo vremena.

Ups, ispalo…

Sve u svemu, bila bi to samo jedna u nizu sličnih radnji održavanja, kakve se na orbitalnoj postaji redovito izvode, da se nije dogodio manji propust. Astronauti Jasmin Moghbeli i Loral O’Hara imali su toliko posla tijekom ove svemirske šetnje, da su u procesu nekako zametnuli jednu torbu s alatom, koju su imali sa sobom u sklopu planiranih zadaća. Alat u toj torbi im, srećom, nije više zatrebao, pa su svi zadaci obavljeni bez problema, no sada je – trajno izgubljen.

"Krivci" za izgubljeni alat, Jasmin Moghbeli i Loral O’Hara 📷 NASA
"Krivci" za izgubljeni alat, Jasmin Moghbeli i Loral O’Hara NASA

Nešto kasnije kontrola misije primijetila je torbu uz pomoć vanjskih kamera postaje, kako samostalno pluta svemirom. Analiza putanje izgubljenog alata pokazala je da je mogućnost njegovog povratka na putanju postaje i eventualnog sudara vrlo mala, odnosno da su postaja i njezina posada sigurni te da nisu potrebne nikakve daljnje radnje. Zahvaljujući fizici i orbitalnoj mehanici torba s alatom ostat će vjerojatno još dugo vremena slobodno orbitirati oko Zemlje. Time će se samo pridodati na popis svemirskog otpada, kojim je naša orbita već uvelike onečišćena.

Želite li se igrati detektiva, pa istraživati kada je i kako torba "nestala", u nastavku donosimo snimku aktivnosti izvan postaje u trajanju od tri i pol sata, na kojoj se možda taj trenutak može uočiti.