Studenti ovih 10 britanskih studija najčešće koriste ChatGPT

Anketa u kojoj je sudjelovalo 2.000 britanskih studenata, pokazuje da se ChatGPT najviše koristi na pravnim studijima

Matej Markovinović utorak, 31. listopada 2023. u 06:00
📷 Foto: Pexels
Foto: Pexels

Razvoj i upotreba umjetne inteligencije sve su prisutnija tema u obrazovnom sektoru, što već mjesecima potiče razne rasprave o njezinim prednostima i mogućim zlouporabama. Budući da se ChatGPT učestalo koristi u poslu, pretpostavka je da ga sve češće koriste i studenti pri rješavanju svojih akademskih zadataka.

Kako bi saznali više o tome kako studenti koriste ChatGPT-u u svom obrazovanju, tvrtka The Knowledge Academy provela je anketu na 2.000 britanskih studenata ne bi li saznali koliko ih koristi OpenAI-jev chatbot i za što točno.

Rezultati ankete pokazuju da gotovo tri četvrtine (72 posto) ispitanika koji studiraju digitalno pravo ili općenito slušaju pravne kolegije, koriste ChatGPT u svojem obrazovanju. Studenti, naime, tvrde da im AI chatbot može pomoći izvući ključne činjenice, hipoteze i argumente iz pojedinih izvora, ali također napominju da nerijetko i izmisli neki dio sadržaja.

Na drugom mjestu po učestalosti korištenja ChatGPT-a su oni koji studiraju psihologiju, filozofiju, studij religije i engleski (68 posto). Na trećem mjestu s dvije trećine ispitanika (66 posto) našli su se studenti računalnih te političkih znanosti.

10 studija na kojima se najčešće koristi ChatGPT

Studij Postotak studenata koji koriste ChatGPT
Pravo 72%
Psihologija, filozofija, studiji religije 68%
Engleski 68%
Računalne znanosti 66%
Političke znanosti 66%
Ekonomija 65%
Obrazovne znanosti 64%
Prirodne znanosti 64%
Jezici općenito 64%
Povijest 64%

Ispitani studenti navode da su najčešći razlozi za korištenje ChatGPT-a priprema za ispit, provjera pravopisa i gramatike, traženje inspiracije za ideje, pisanje e-pošte ili planiranje rasporeda. Nešto manje od trećine ispitanika koristi OpenAI-jev chatbot nekoliko puta tjedno, dok ih gotovo desetina navodi da ga koristi svaki dan.

Više informacija o ovoj temi dostupno je na sljedećoj poveznici, a ako želite saznati u kojih se 10 sektora najčešće koristi ChatGPT, pogledajte naš tekst ovdje.